ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/11/2016 08:22 EET | Updated 08/11/2016 08:54 EET

Τζανακόπουλος: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος

eurokinissi

Το χθεσινό Eurogroup προσέθεσε ένα ακόμη «λόγο  αισιοδοξίας» ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί σε προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μάλιστα επεσήμανε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ ότι στην συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει τις προτάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Είναι «κοινός τόπος ότι η διευθέτηση του χρέους είναι προτεραιότητα για την Ευρωζώνη».

Ο Δ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας ότι είναι «άκρως επικίνδυνο το σχέδιο της ΝΔ, η οποία «ενδιαφέρεται μονάχα για παλινόρθωση οικονομικής εξουσίας που υποστηρίζει» και «θέλει η χώρα να σέρνεται» γι’ αυτό ζητάει εκλογές. Η ΝΔ θέλει την αποτυχία του προγράμματος για να βρει την ευκαιρία να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει απολύσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κ.λπ. «Το τέταρτο μνημόνιο είναι η στρατηγική και η ατζέντα της Ν.Δ.», η οποία θέλει να αποτύχει η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και η ρύθμιση του χρέους, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα της Βενεζουέλας το χαρακτήρισε ως «ανύπαρκτο» και επεσήμανε ότι ο Ν. Παππάς δεν έχει απλήρωτα δάνεια, όπως ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

Για τη διαπραγμάτευση ο Δ. Τζανακόποιυλος τόνισε ότι κεντρικό ζήτημα είναι τα εργασιακά, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη ώστε «να αποκατασταθεί το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», που «είναι ο κεντρικός στόχος και δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης από την ελληνική πλευρά». 

Αναφερόμενος στο θέμα Φίλη ο Δ. Τζανακόπουλος, και μάλιστα λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα (στο οποίο συμμετέχει ο Ν. Φίλης…) τόνισε ότι τις αποφάσεις του πρωθυπουργού δεν βαραίνουν πιέσεις «από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες» αλλά ο πρωθυπουργός αποφασίζει με κριτήριο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Τα κριτήρια του πρωθυπουργού «αφορούν την αποτελεσματική διαχείριση μετώπων», πρόσθεσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τα κατάλληλα πρόσωπα και  να κρίνει ποιος υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις συλλογικές αποφάσεις». Ακόμη ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε τις χθεσινές δηλώσεις Φίλη για καθηγητή και μαθητή λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος και κανείς υπουργός δεν είναι μαθητής».