ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2016 12:42 EET | Updated 09/11/2016 12:43 EET

O αναλυτής του CNN, Βαν Τζονς, εξηγεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον πόνο που προκάλεσε η νίκη του Τραμπ

FADEL SENNA via Getty Images
American students react as they take part in a protest outside the UN climate talks during the COP22 international climate conference in Marrakesh in reaction to Donald Trump's victory in the US presidential election, on November 9, 2016.Stunned participants at UN climate talks in Marrakesh insisted that climate change denier Donald Trump cannot derail the global shift to clean energy, although some called his victory in US presidential elections a 'disaster'. / AFP / FADEL SENNA (Photo credit should read FADEL SENNA/AFP/Getty Images)

Ο αναλυτής του CNN, Βαν Τζονς αποτύπωσε με τον πιο περιγραφικό τρόπο τον πόνο και τον φόβο που ένιωσαν πολλοί Αμερικανοί όταν άρχισαν να διαπιστώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζονς χαρακτήρισε τη νίκη του Τραμπ ως έναν εφιάλτη και είπε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για πολλούς γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους πώς ένας άνδρας που σε μόνιμη βάση προσβάλλει και υποτιμά τους άλλους εξελέγη πρόεδρος.

«Οι άνθρωποι μιλούσαν για ένα θαύμα – εγώ όμως ακούω ότι τώρα μιλούν για έναν εφιάλτη», είπε ο Τζονς στο CNN. «Είναι δύσκολο να είσαι γονιός ειδικά σήμερα το βράδυ. Λέτε στα παιδιά σας να μην είναι νταήδες. Λέτε στα παιδιά σας να μην είναι φανατικοί. Λέτε στα παιδιά σας να κάνουν τις ασκήσεις τους και να δουλεύουν σκληρά. Και μετά έχετε αυτό το (σ.σ εκλογικό) αποτέλεσμα το οποίο φοβίζει τους ανθρώπους που το βράδυ θα βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο γιατί δεν θα ξέρουν τι να τους πουν το πρωί.

«Φοβούνται και σκέφτονται: Πώς θα εξηγήσω αυτό στα παιδιά μου; Έχω φίλους μουσουλμάνους που μου στέλνουν σήμερα μηνύματα και με ρωτούν: Πρέπει να αλλάξω χώρα; Έχω φίλους που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και σήμερα είναι τρομοκρατημένοι».

Τα σχόλια του Τζονς απέσπασαν χιλιάδες επαίνους στο Τwitter.

«O Βαν Τζονς με έκανε να κλάψω».

«Ουαου. Περιέγραψε τον πόνο που νιώθουν πολλοί Αμερικανοί σήμερα τόσο παραστατικά».

«Αν θέλετε να κλάψετε παρακολουθήστε τον Βαν Τζονς σήμερα που αναλύει με ακρίβεια το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα στο CNN. Tο κάνει με τόσο ρεαλιστικό τρόπο».

«Ευχαριστούμε που θύμισες σήμερα στον καθένα μας ποια είναι η πραγματικότητά μας.»

Πολλοί αποδίδουν την επιτυχία του Τραμπ στην ικανότητά του να ελκύει τους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης. Ο Τζονς είπε ότι επίσης σπουδαίο ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα έπαιξε η προεκλογική εκστρατεία.

«Ήταν μία νίκη των λευκών σε μια χώρα που αλλάζει», είπε. «Ήταν μία νίκη των λευκών ενάντια στον μαύρο πρόεδρο. Και αυτό είναι το πιο επίπονο σημείο. Και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ευθύνη σήμερα να βγει έξω και να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι θα είναι πρόεδρος όλων των ανθρώπων που προσέβαλε και έβγαλε στην άκρη.

«Ναι, όταν λες ότι θέλεις τη χώρα σου πίσω, αυτό σημαίνει ότι βγάζεις έξω πολλούς ανθρώπους. Αλλά δεν θέλουμε να νιώθουμε ότι κάποιος εκλέχθηκε πρόεδρος για να πετάξει κάποιους από εμάς και να πάρει με το μέρος του κάποιους άλλους».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post και αποδόθηκε στα ελληνικά