Μαξίμου για αμερικανικές εκλογές: Είχαμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.Τεράστια σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα

Μαξίμου για αμερικανικές εκλογές: Είχαμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Η επίσκεψη Ομπάμα έχει τεράστια σημασία
U.S. President Barack Obama waves as he boards Air Force One as he departs for a Hillary for America campaign event in Orlando, Florida, from Andrew Air Force Base in Maryland, U.S., October 28, 2016. REUTERS/Joshua Roberts
U.S. President Barack Obama waves as he boards Air Force One as he departs for a Hillary for America campaign event in Orlando, Florida, from Andrew Air Force Base in Maryland, U.S., October 28, 2016. REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / Reuters

Αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση στην πρώτη αντίδραση της η κυβέρνηση δεν βλέπει αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όμως εκφράζεται ο προβληματισμός για τις θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα μειονοτήτων

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή:

«1. Η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα 2 ενδεχόμενα με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιριών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια.

2. Η επίσκεψη Ομπάμα έχει τεράστια σημασία με δεδομένο

a. Το χρονοδιάγραμμα για 2η αξιολόγηση και χρέος

b. Το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δε διαφαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο.

3. Ασφαλώς θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά.

4. Και φυσικά υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των μειονοτήτων.»

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταδίκασε τη στάση βουλευτών της Νδ να προδικάσουν ως αποτυχημένη την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Προκαλεί αποστροφή η σπουδή στελεχών της ΝΔ, όπως η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Τσιάρας, να προεξοφλήσουν αποτυχία της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελεί εθνική υπόθεση στην οποία θα όφειλε να συνδράμει η αντιπολίτευση.

Αντίθετα, και την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη συζητά την ανάγκη βιώσιμης λύσης στο ελληνικό χρέος, η ΝΔ σπεύδει να προτάξει τις μικροκομματικές της επιδιώξεις. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απαράδεκτη στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον ξένων επενδυτών έσπευσε να υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων.

Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και κρίνει».

Δημοφιλή