Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, αποχαιρετά τον Leonard Cohen

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, αποχαιρετά τον Leonard Cohen

Σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ήταν ακόμη ένα πρωί του 2016 που ξυπνήσαμε μόνο και μόνο για να μάθουμε ένα ακόμα δυσάρεστο -το λιγότερο- νέο, που μας έκανε να θέλουμε να επιστρέψουμε στο κρεβάτι, να κρυφτούμε κάτω από το πάπλωμα και να μείνουμε εκεί μέχρι αυτή η αναθεματισμένη χρονιά να τελειώσει. Όχι πως μας φταίει και σε τίποτα το 2016 ως αριθμός, δηλαδή, αλλά ο άνθρωπος ήταν πάντα προληπτικό ον.

Η είδηση του θανάτου του Leonard Cohen μπορεί να μην ήταν τόσο αναπάντεχη, μπορεί μέχρι και ο ίδιος να μας είχε προειδοποιήσει, με τον τρόπο του, για την επικείμενη αποχώρησή του από τα εγκόσμια μέσα από το τελευταίου του δίσκο «You Want It Darker», αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μας άφησε όλους παγωμένους, μουδιασμένους, με μια ακόμα κενή θέση στο χάρτη όλων όσων μας μεγάλωσαν, δίπλα σε αυτή που άφησε ο David Bowie, ο Prince και τόσοι άλλοι φέτος.

Θα ακολουθήσουν αρκετά αφιερώματα στη μνήμη του μεγάλου Leonard Cohen μέσα στην ημέρα, σε μια προσπάθειά μας να τιμήσουμε την ασύγκριτη σπουδαιότητα του έργου του. Προς το παρόν, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, για το θάνατο του Cohen.

«Με μεγάλη μου θλίψη ενημερώθηκα σήμερα για το θάνατο του θρυλικού Leonard Cohen.

Ένας από τους πιο αξιόλογους πολίτες του Μόντρεαλ, ο Leonard Cohen κατάφερε να επιτύχει το υψηλότερο καλλιτεχνικό επίτευγμα, τόσο ως ένας καταξιωμένος ποιητής όσο και ως ένας παγκοσμίου φήμης τραγουδιστής-τραγουδοποιός. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη για την τραχιά φωνή του, το αυτοσαρκαστικό χιούμορ του και τους στίχους του που έκαναν τα τραγούδια του να λατρευτούν από τόσες πολλές γενιές.

Ο Leonard Cohen εξακολουθεί να είναι επίκαιρος σήμερα, ακριβώς όπως ήταν και το 1960. Η ικανότητά του να πλάθει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων συναισθημάτων τον έκανε έναν από τους πλέον σημαίνοντες και διαχρονικούς μουσικούς που έχουν υπάρξει. Το ύφος του ξεπέρασε τις ιδιοτροπίες της μόδας.

Ο Leonard Cohen χρίστηκε Companion of the Order of Canada το 2003 και έλαβε πολλούς καλλιτεχνικούς επαίνους κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της ένταξής του στο Canadian Music Hall of Fame, στο Canadian Songwriters Hall of Fame και στο American Rock and Roll Hall of Fame.

Έλαβε το Lifetime Achievement Grammy το 2010 και το 2011 βραβεύθηκε με το Glenn Gould Prize για τα επιτεύγματά του στις τέχνες. Το 2013, με μια καριέρα που εκτεινόταν ήδη σε περισσότερα από 50 χρόνια, κέρδισε τα βραβεία Junos για Artist of the Year και Songwriter of the Year για το δίσκο του “Old Ideas”, του 2012. Η μουσική του είχε αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Εκ μέρους όλων των Καναδών, η Sophie κι εγώ επιθυμούμε να εκφράσουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Leonard Cohen, στους φίλους του, στους συνεργάτες του και στους πολλούς, πολλούς φαν του.

Leonard, κανενός άλλου καλλιτέχνη η ποίηση και η μουσική δεν είχε την ίδια αίσθηση ή τον ίδιο ήχο με τη δικιά σου. Θα μας λείψεις».

Δημοφιλή