Γερμανία και Ρωσία δεν αισιοδοξούν για το μέλλον της οικονομίας μετά την εκλογή Τραμπ

Γερμανία και Ρωσία δεν αισιοδοξούν για το μέλλον της οικονομίας μετά την εκλογή Τραμπ
AOL

«Μαύρο» βλέπουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας μετά την εκλογή Τραμπ, η Γερμανία και η Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σκιάζονται από έναν τόνο αβεβαιότητας μετά τις αμερικανικές εκλογές και το δημοψήφισμα του Brexit. Ωστόσο δεν «βλέπει» ότι θα υπάρξει μεγάλος οικονομικός αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία βραχυπρόθεσμα.

«Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα μετά την απόφαση για το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του.

«Ωστόσο, δεν αναμένεται αρνητικός αντίκτυπος βραχυπρόθεσμα από τη σημερινή οπτική γωνία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μάλλον συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο.

Η ρητορική του προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ και η απροσδόκητη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προκάλεσαν σοκ στους Γερμανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Οι ΗΠΑ είναι η βασικότερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, αντιστοιχώντας περίπου στο 10% των συνολικών πωλήσεων στο εξωτερικό. Το 2015, οι γερμανικές επιχειρήσεις πούλησαν στις ΗΠΑ προϊόντα αξίας 114 δισ. ευρώ – κυρίως οχήματα, μηχανήματα και χημικά.

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo εκτιμά ότι πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας στη Γερμανία σχετίζονται με εκείνες τις εξαγωγές που θα μπορούσαν να μειωθούν εάν ο Τραμπ όντως υλοποιήσει τη ρητορική του προστατευτισμού.

Η νίκη Τραμπ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού εκτιμά η Ρωσία

Ο δανεισμός για τη Ρωσία θα καταστεί πιο ακριβός καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, είπε από την πλευρά του ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ορέσκιν.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά τη νίκη του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα σχέδια του Τραμπ για τις δαπάνες θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, ενδεχομένως προκαλώντας πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, ο Ορέσκιν δήλωσε ότι οι αμερικανικές εκλογές είχαν ισχυρό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ότι η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων επηρεάζει τη Ρωσία.

«Ο αντίκτυπος δεν είναι μόνο στον εξωτερικό μας δανεισμό αλλά και στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Ορέσκιν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ήταν τυχερή που πούλησε τα ευρωομόλογά της νωρίτερα φέτος, όταν οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες.

«Η ευνοϊκή περίοδος για την τοποθέτηση (των ευρωομολόγων) που είχαμε νωρίτερα φέτος τελείωσε. Τώρα η αγορά θα είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στα ομόλογά μας».

Δημοφιλή