Ο Ρέντσι αφαιρεί από τις ομιλίες του την σημαία της ΕE και διατηρεί μόνον εκείνη της Ιταλίας

Ο Ρέντσι αφαιρεί από τις ομιλίες του την σημαία της ΕE και διατηρεί μόνον εκείνη της Ιταλίας
Italian Prime Minister Matteo Renzi greets supporters during a rally in downtown Rome, Italy October 29, 2016. REUTERS/Remo Casilli
Italian Prime Minister Matteo Renzi greets supporters during a rally in downtown Rome, Italy October 29, 2016. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / Reuters

Η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero τονίζει σήμερα σε άρθρο της ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι φαίνεται πως αποφάσισε να αφαιρέσει την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διατηρήσει μόνον εκείνη της Ιταλίας, ιδίως σε παρεμβάσεις του μέσω διαδικτύου.

Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι χθες το βράδυ ο Ρέντσι μίλησε μέσω Facebook επιλέγοντας μόνο «σκηνικό» την ιταλική σημαία, αλλά όχι εκείνη της ΕΕ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την Il Messaggero, πρόκειται και για μια έμμεση συνέπεια της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Ο Ρέντσι συνέχισε να "ραπίζει" την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε από τους Ιταλούς να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε η Ιταλία να μπορέσει να έχει περισσότερη δύναμη στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και να υπερασπιστεί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα», τονίζει ο δημοσιογράφος Αλμπέρτο Τζεντίλι.

Σε τρεις εβδομάδες οι Ιταλοί πρόκειται να κληθούν να εκφραστούν σχετικά με το δημοψήφισμα το οποίο προτείνει την μείωση των δικαιοδοσιών της Γερουσίας και του αριθμού των γερουσιαστών, την αλλαγή των διαδικασιών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο και τον περιορισμό της αρμοδιοτήτων των περιφερειών. Σε περίπτωση έγκρισης των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση Ρέντσι θα ενισχυθεί, αλλά αν υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί και να αποφασίσει να παραιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος είχε αποφασίσει να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στους Ιταλούς μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, έχοντας πίσω του μόνον τις σημαίες της χώρας του, και όχι εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή