Ο υπέροχος λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί άρχισαν να φορούν παραμάνες στα ρούχα τους

Ο υπέροχος λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί άρχισαν να φορούν παραμάνες στα ρούχα τους

Μετά την εκλογή του Donald Trump στη θέση του Προέδρου των Η.Π.Α., πολλές κοινωνικές ομάδες στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Αφροαμερικανών, των Μουσουλμάνων και των γυναικών, έχουν αρχίσει να νιώθουν αμηχανία και φόβο.

Ο Trump, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα απαγορεύσει σε όλους τους Μουσουλμάνους την είσοδο τη χώρα, είχε προβεί σε δεκάδες σεξιστικά και προσβλητικά σχόλια κατά των γυναικών και σε ρατσιστικούς σχολιασμούς για τους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν στην Αμερική, αποτελεί πλέον μια τρομακτική προοπτική για πολλούς Αμερικανούς που πιστεύουν πως δεν είναι κατάλληλος για τη θέση του προέδρου.

Έτσι, ενώ κατά μήκος της χώρας έχουν αρχίσει ήδη και οργανώνονται διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, ένα συγκεκριμένο κίνημα άρχισε να χρησιμοποιεί ένα απλό αλλά ισχυρό σύμβολο για να εκφράσει την υποστήριξή του απέναντι σε οποιονδήποτε φοβάται όλα αυτά που έρχονται.

Καρφιτσώνοντας μία παραμάνα σε εμφανές σημείο στα ρούχα τους, οι άνθρωποι ανακηρύσσουν τους εαυτούς τους σύμμαχους των ομάδων που έχουν δυσφημιστεί από τον Trump, για να δείξουν πως στέκονται αλληλέγγυοι με οποιονδήποτε μπορεί να είναι φοβισμένος.

Και όπως διαπιστώσαμε με απογοήτευση τις μέρες που ακολούθησα την εκλογή του Trump, υπάρχει όντως λόγος για να φοβούνται. Άνθρωποι κατά μήκος της χώρας μοιράζονται τις ιστορίες τους στα κοινωνικά δίκτυα, ιστορίας βίας και μίσους με στόχο τους ίδιους από άτομα που αναθάρρησαν με τη νίκη του Trump. Γκραφίτι με ρατσιστικό περιεχόμενο έχουν εντοπιστεί σε όλη τη χώρα και οι μειονότητες αναφέρουν πως έχουν αρχίσει να δέχονται παρενοχλήσεις, ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών.

Όλα αυτά τα τρομακτικά παραδείγματα τονίζουν τη σημασία και τον άκρως επίκαιρο χαρακτήρα της ιδέας του #safetypin, την οποία και ενέπνευσε ένα αντίστοιχο κίνημα που δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit. Είναι μια πολύ μικρή χειρονομία με ένα εκκωφαντικό μήνυμα που διαβεβαιώνει τους ανθρώπους πως δεν είναι μόνοι τους.

Και, απ' ότι φαίνεται, το κίνημα της παραμάνας έχει αρχίσει να διαδίδεται ταχύτατα. Οι Αμερικανοί ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα, ανακηρύσσοντας τους εαυτούς τους “ασφαλή μέρη” και δείχνοντας δημόσια την υποστήριξή τους στις γυναίκες, στους ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων και σε άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες.

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους συμμάχους και τα ισχυρά μηνύματα ελπίδας που επικοινωνούν στον κόσμο.

#safetypin

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @shanadanger στις

Safety for all. #safetypin #solidarity #lovenothate

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @tamaraberg στις

#Safetypin I'm an ally... All those exposed to hate and violence, you're not alone...

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Fabian Santos (@fabiansantos77) στις

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US.