Πολύ ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

Πολύ ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στην κεντρική Νέα Ζηλανδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να προκληθεί παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι). Σύμφωνα με το BBC, το τσουνάμι έπληξε τη βορειοανατολική ακτή περίπου δύο ώρες μετά. Τουλάχιστον δύο είναι οι νεκροί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κέι- σημειώνεται πως νωρίτερα η αστυνομία είχε κάνει λόγο για έναν, σε κτίριο στην πόλη Καϊκούρα.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε κάποια στιγμή πως υπήρχε κίνδυνος καταστροφικών κυμάτων, μέχρι και πέντε μέτρων, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας και σύστησε στους κατοίκους των περιοχών σε χαμηλό υψόμετρο να καταφύγουν σε υψηλότερα σημεία.

Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφηκε σ' όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος έως 6,1 βαθμούς. Υπήρξαν επίσης διακοπές ρεύματος και τηλεπικοινωνιών σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δρόμοι μπλοκαρίστηκαν από κατολισθήσεις.

Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας).

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Δημοφιλή