ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2016 03:16 EET | Updated 14/11/2016 03:16 EET

Πρώτη ημέρα ανάκρισης του Ασάνζ από τις σουηδικές αρχές στο Λονδίνο

Peter Nicholls / Reuters
WikiLeaks founder Julian Assange makes a speech from the balcony of the Ecuadorian Embassy, in central London, Britain February 5, 2016. REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποδέχτηκε το αίτημα της Σουηδίας να διεξαχθεί ανάκριση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ, για τις κατηγορίες βιασμού που τον βαρύνουν. Την ανάκριση θα διεξάγει εκπρόσωπος των αρχών του Ισημερινού, συνοδευόμενος από Σουηδό εισαγγελέα και Σουηδούς αστυνομικούς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ασάνζ κατέχει πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό και ζει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του και κάνει λόγο για συνωμοσία εναντίον του από ανθρώπους που ενοχλούνται από την πλατφόρμα των WikiLeaks. Ο Ισημερινός, αν και δέχτηκε την ανάκριση του Ασάνζ, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει την έκδοσή του σε χώρα όπου ο άνδρας καταζητείται και κινδυνεύει με σύλληψη.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι σουηδικές αρχές ενδέχεται να πάρουν δείγμα γενετικού υλικού από τον Ασάνζ για τις ανάγκες των ερευνών. Δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από τις αρχές μετά το πέρας της ανάκρισης.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου, λόγω των διαρροών των e-mails της Χίλαρι Κλίντον και ανώτατων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος που φέρονται να συνέλαβαν στην ήττα της προηγούμενης εβδομάδας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για συνεργασία του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία και τον Άσανζ για τον σκοπό αυτό.

Sponsored Post