ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2016 09:11 EET | Updated 16/11/2016 11:16 EET

Μυστηριώδης εξαφάνιση από τον βυθό πολεμικών που βυθίστηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στα ανοιχτά της Ινδονησίας

Royal Netherlands Navy / Koninklijke Marine / Wiki

Διεθνής έρευνα έχει ξεκινήσει σχετικά με τη μυστηριώδη εξαφάνιση ολλανδικών και βρετανικών πολεμικών, καθώς και ενός αμερικανικού υποβρυχίου που βυθίστηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και βρίσκονταν στον πυθμένα της Θάλασσας της Ιάβα, στα ανοιχτά της Ινδονησίας.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως τα ναυάγια δύο πολεμικών που βυθίστηκαν το 1942 έχουν εξαφανιστεί εντελώς, ενώ μεγάλα τμήματα του τρίτου απουσιάζουν επίσης.

Τα ναυάγια είχαν εντοπιστεί σε πολύ καλή κατάσταση από ερασιτέχνες δύτες το 2002. Ωστόσο, μια νέα αποστολή, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 75ης επετείου της ναυμαχίας της Ιάβα διαπίστωσε πως τα βυθισμένα πολεμικά είχαν εξαφανιστεί- αν και το σόναρ δείχνει τα ίχνη που τα πλοία είχαν αφήσει στον βυθό (οπότε δεν τίθεται θέμα λάθους σημείου).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, «τα ναυάγια των HNLMS De Ruyter και HNLMS Java φαίνεται πως έχουν εξαφανιστεί. Επίσης, απουσιάζει μεγάλο κομμάτι του HNLMS Kortenaer».

Επίσης, όπως συμπληρώνεται, το ίδιο έχει συμβεί και με τρία βρετανικά πολεμικά και ένα αμερικανικό υποβρύχιο, που φέρονται να έχουν καταστραφεί και περισυλλεχθεί ως παλιοσίδερα. Πρόκειται για τα HMS Exeter και HMS Encounter, που έχουν χαθεί στο σύνολό τους, ενώ μεγάλο κομμάτι απουσιάζει και από το HMS Electra. Ακόμη, έχει χαθεί και το αμερικανικό υποβρύχιο Perch, το πλήρωμα του οποίου είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιάπωνες.

Τα σκάφη βυθίστηκαν στη ναυμαχία της Ιάβα, όπου οι αμερικανικές, βρετανικές, ολλανδικές και αυστραλιανές ναυτικές δυνάμεις υπέστησαν μια καταστροφική ήττα στα χέρια του ιαπωνικού αυτοκρατορικού ναυτικού τον Φεβρουάριο του 1942, με αποτέλεσμα την κατάληψη τον Ολλανδικών Δυτικών Ινδιών από τους Ιάπωνες. Περίπου 2.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων 900 Ολλανδών υπηκόων και 250 ανθρώπων ινδονησιακής-ολλανδικής καταγωγής, και τα ναυάγια ανακηρύχθηκαν «πολεμικοί τάφοι».

«Έρευνα έχει ξεκινήσει για να διαπιστωθεί τι συνέβη στα ναυάγια, ενώ το υπουργικό συμβούλιο έχει ενημερωθεί» ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας. «Η βεβήλωση πολεμικών τάφων αποτελεί σοβαρό αδίκημα» συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να έγινε παράνομη ανάσυρση – πιθανώς για τα μέταλλά τους.

Οι θάλασσες γύρω από την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία αποτελούν ένα πραγματικό νεκροταφείο πλοίων, με πάνω από 100 σκάφη τα οποία βυθίστηκαν κατά τον πόλεμο. Για χρόνια, «κυνηγοί ναυαγίων» δραστηριοποιούνται τα σκάφη, από τα οποία ανασύρουν τμήματα, συχνά για το ατσάλι, το αλουμίνιο και τον ορείχαλκο που περιλαμβάνουν.

Σχολή δυτών στη Μαλαισία ανέφερε στους New Straits Times πέρυσι πως τα ναυάγια ανατινάζονται με εκρηκτικά από άτομα που προσποιούνται τους ψαράδες πριν ανασυρθούν τα παλιοσίδερα. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διαπίστωσαν πριν από δύο χρόνια πως είχε σημειωθεί «άνευ αδείας διαταραχή» του χώρου του ναυαγίου του USS Houston, το οποίο είχε βυθιστεί σε ναυμαχία στα Στενά Σούντα, επίσης στη Θάλασσα της Ιάβα.

Sponsored Post