Στην Αντιτρομοκρατική οι έρευνες για το χτύπημα στην πρεσβεία του Μεξικό

Στην Αντιτρομοκρατική οι έρευνες για το χτύπημα στην πρεσβεία του Μεξικό
Elevated view of Greek policeman and car
Elevated view of Greek policeman and car
Ed Norton via Getty Images

Η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε τις έρευνες για το τρομοκρατικό χτύπημα στην πρεσβεία του Μεξικό, η οποία είχε γίνει στις 31 Ιουλίου 2016 στην πλατεία Κολωνακίου.

Η υπόθεση βρισκόταν μέχρι χθες (Τρίτη) στα χέρια της Κρατικής Ασφάλειας. Τα δεδομένα άλλαξαν ύστερα από την προκήρυξη της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Μεξικό αλλά και για το χτύπημα της περασμένης Πέμπτης στη γαλλική πρεσβεία στο Σύνταγμα.

Η συγκεκριμένη οργάνωση εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2014 όταν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων του ΠαΣοΚ στις 25 Μαΐου 2014.

Κομβικό σημείο για τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, η επίθεση εκδηλώθηκε στις 06:00 το πρωί της 31ης Ιουλίου 2016 όταν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού, φορώντας μαύρα κράνη και ρούχα σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Σκουφά και Πλατεία Φιλικής Εταιρείας.

Αποβιβάστηκε ο συνεπιβάτης και πυροβόλησε δύο φορές προς την Πρεσβεία του Μεξικό. Στη συνέχεια, έκαναν αναστροφή και διέφυγαν αντίθετα στην οδό Σκουφά. Για τις κινήσεις τους είχε καταθέσει ένας υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου. Στο σημείο δεν βρέθηκαν κάλυκες. Την επόμενη μέρα υπάλληλος χρηματιστηριακής εταιρείας που στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου (Πρεσβεία Μεξικό είναι στον 5ο), διαπίστωσε μία τρύπα στο τζάμι και μία σε γύψινο διαχωριστικό τοίχο, όπως και μία επιπλέον σε τοίχο των γραφείων. Εκεί εντοπίστηκε ο πυρήνας βλήματος που ανήκε σε πολεμικό καλάσνικοφ.

Η εμφάνιση της οργάνωσης μετά από 2,5 χρόνια έχει ιδιαιτερότητες, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που σχετίζονται με τον ιδεολογικό προσανατολισμό, τη διάρθρωσή και στελέχωσή της.

Δημοφιλή