ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/11/2016 10:15 EET | Updated 17/11/2016 12:25 EET

'Aγνωστο βίντεο του 1974. Προφυλακισμένα στελέχη του ΚΚΕ της ΚΝΕ και της ΕΦΕΕ μιλούν για τους βασανισμούς τους από τη χούντα

youtube

Ένα σχεδόν άγνωστο video με στελέχη των ΚΚΕ της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, που μιλούν στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, το Αύγουστο του 1974, 5 μέρες μετά την απελευθέρωση τους, από το καθεστώς των πραξικοπηματιών ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Όπως, επισημαίνει σε ανακοίνωση της, η Όλγα Βαλαβάνη, το συγκεκριμένο video της το έστειλε πριν λίγες βδομάδες από τη Γερμανία ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, που ερευνούσε για την περίοδο σε γερμανικά ιστορικά αρχεία. Όπως φαίνεται από τη σήμανση του, ανήκει και είναι syndicated, δηλαδή έχει  παραχθεί για να διανεμηθεί από το πρακτορείο στο παγκόσμιο δίκτυο συνδεδεμένων μαζί του τηλεοπτικών μέσων, προφανώς για τα δελτία ειδήσεων της 1ης Αυγούστου 1974.

 Οπως αναφέρει η κ. Βαλαβάνη: «Προσωπικά δε θυμάμαι τη συγκεκριμένη συνάντηση. Τις μέρες που ακολούθησαν αμέσως μετά την αποφυλάκιση μας (26.7.1974 – 32 άντρες και 9 γυναίκες) έγιναν δεκάδες συναντήσεις και συζητήσεις, τυπικές και άτυπες συνεντεύξεις με ΜΜΕ από όλο τον κόσμο. Συμμετείχα σε πολλές απ’  αυτές - με διαφορετική, κάθε φορά, σύνθεση της «ομάδας» που συζητούσε με τους ξένους ανταποκριτές.»

 

Στο παρόν video παρουσιάζονται στα αγγλικά, με δύο λόγια για τον καθένα, στελέχη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ (μέλη της τελευταίας: Σωτήρη - φοιτήτρια ιατρικής, τυπογράφος στο παράνομο τυπογραφείο της ΑντιΕΦΕΕ - και Βαλαβάνη). Με βάση τη σειρά παρουσίασης στο video, εμφανίζονται: Ο Γρηγόρης Φαράκος, ο Κώστας Κάππος, εγώ, ο Δημήτρης Γόντικας και η Αγγελική Σωτήρη, ενώ μιλά σύντομα (επίσης στα αγγλικά) για το «χτύπημα του Φλεβάρη» (14.2.1974) ενάντια στο ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΑντιΕΦΕΕ, τα βασανιστήρια στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών στη Μεσογείων και στις Φυλακές Μπογιατίου της ΕΣΑ και τις συνθήκες κράτησης και  προφυλάκισης ο Αντώνης Αμπατιέλλος. «Όλοι, εκτός από τον Γρηγόρη Φαράκο, που ήταν φυλακισμένος, καταδικασμένος για «κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης» (εμφυλιοπολεμικός α.ν.375), ήμασταν προφυλακισμένοι έχοντας παραπεμφθεί για δίκη το Σεπτέμβρη 1974 στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών κατηγορούμενοι με βάση τον επίσης εμφυλιοπολεμικό α.ν.509 για «απόπειρα βίαιης ανατροπής του καθεστώτος». Η δίκη αυτή, λόγω της κατάρρευσης της χούντας και της επακόλουθης Γενικής Πολιτικής Αμνηστίας, δεν έγινε ποτέ.»