ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/11/2016 09:53 EET | Updated 17/11/2016 09:54 EET

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για την πορεία της οικονομίας

SOOC

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 1,5% το τρίτο τρίμηνο του 2016. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για την ανάκαμψη των αριθμών και η κυβέρνηση απαντά ότι «δεν πανηγυρίζουμε, απλώς η σελίδα στην οικονομία αλλάζει». Ανάμεσα στα δύο κόμματα διεξήχθη ένας ιδιότυπος διάλογος για τα «πανηγύρια» και για το success story της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση «έχει την αποκλειστική ευθύνη που η οικονομία, μετά τη μικρή ανάκαμψη του 2014, επέστρεψε στην ύφεση. Και όμως, σήμερα πανηγυρίζει για την επίδοση του 3ου τριμήνου του 2016».

Η κυβέρνηση απάντησε: «Η ΝΔ εξακολουθεί να μην θέλει να καταλάβει ότι καμιά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πανηγυρίζει για την πορεία της οικονομίας, παρόλο που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ "ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις"». Μάλιστα υπενθύμισε ότι χθες δύο φορές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι δεν πανηγυρίζει:

«Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε γι' αυτά τα θετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την εικόνα της κοινωνίας που ακόμη στενάζει εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και της λιτότητας. Σημειώνουμε, όμως, ότι η σελίδα αλλάζει και μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον»

Και σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, επανέλαβε ότι «δεν πανηγυρίζουμε επ’ ουδενί για τα στοιχεία αυτά».

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε την οικονομία στον “1ο όροφο”, την έριξε στο “υπόγειο”, και σήμερα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει στο “ισόγειο”». Μάλιστα σημείωσε ότι «το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου του 2016 είναι χαμηλότερο από αυτό της αντίστοιχης περιόδου του 2014».

Η κυβέρνηση απάντησε πως

α) «ο λόγος για τον οποίο η ελληνική οικονομία σημείωσε μικρή ανάπτυξη το 2014 μετά από 4 χρόνια σωρευτικής ύφεσης της τάξης του 25% ήταν επειδή η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εν όψει της πιθανότητας εκλογών, σταμάτησε να εφαρμόζει το καταστροφικό πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει το 2012 και δεν πήρε άλλα υφεσιακά μέτρα. Γι' αυτό δεν κατάφερε να πιάσει και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 που ήταν 1,5% (το αποτέλεσμα με βάση τα στοιχεία της Eurostat ήταν 0,2%)».

β) «αν η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τολμούσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση θα έπρεπε να πάρει μέτρα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για την διετία 2015 – 2016». Συγκεκριμένα: «2,2 δισ. για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 (1,5% - 0,2% = 1,3% ΑΕΠ), 2,7 δισ. για να πιάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 που ήταν 3% και άλλα 2,7 δισ. ευρώ για να πιάσει τον στόχο του 4,5% για το 2016. Θα έπρεπε επίσης να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014 με άλλα 2,2 δισ. ευρώ. Στο σύνολο 9,8 δισ. Ευρώ».

γ) «η αλήθεια που δεν μας λέει ο κος Σταϊκούρας είναι ότι η διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης ήταν απολύτως αναγκαία για να αλλάξει ο οικονομικός και κοινωνικός παραλογισμός του προγράμματος που συμφώνησαν οι Σαμαράς – Βενιζέλος το 2012 και το οποίο ο κος Σταϊκούρας στήριξε με όλες του τις δυνάμεις. Το στήριξε μέχρι τη στιγμή που το ενδεχόμενο των εκλογών τον έφερε ενώπιον της ολικής κοινωνικής καταστροφής που το πρόγραμμα εκείνο προκάλεσε στη χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια που ποτέ δεν πρόκειται να ομολογήσει ο κος Σταϊκούρας αλλά ούτε και ο συνεχιστής της πολιτικής Σαμαρά - Βενιζέλου: Ο κος Μητσοτάκης».