ΔΙΕΘΝΕΣ
18/11/2016 10:41 EET | Updated 18/11/2016 13:47 EET

Βίζερ: Εφικτή η λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου

Bloomberg via Getty Images
Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Η Ελλάδα και οι θεσμοί, που διαχειρίζονται το πρόγραμμα στήριξής της, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο τον Δεκέμβριο για συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να προμηνύει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός της, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στο πρακτορείο Bloomberg.

«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό θα επαναφέρει την ανάπτυξη και αυτό μετά θα ξεκλειδώσει αυτά τα μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε εκεί έως το τέλος αυτού του έτους και ότι θα είναι συγκριτικά ήρεμη η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 5 Δεκεμβρίου, συμφωνήσουν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά σχέδια, «τότε όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος, θα μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο Βίζερ.

«…η προϋπόθεση γι’αυτό (οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος) είναι πως (το ελληνικό πρόγραμμα) δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά και πρόγραμμα του ΔΝΤ…,» τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ομπάμα στην Αθήνα και την έκκληση να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ο Βίζερ τόνισε ότι κατάλαβε απ΄ ότι ειπώθηκε στην Αθήνα πως “…πρέπει να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και αυτό, μετά, θα ξεκλειδώσει αυτά τα μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει από τον Μάιο…,» κάνοντας αναφορά στα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, με τις αποδόσεις των τίτλων με τοκομερίδιο 4,75%, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, να υποχωρούν κατά 32 μονάδες βάσης στο 6,9% από 10% τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Bloomberg.