ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/11/2016 10:02 EET | Updated 20/11/2016 11:19 EET

Προσέγγιση αλλά όχι σύγκλιση με τους θεσμούς

Sooc

Προσέγγιση αλλά όχι σύγκλιση με τους θεσμούς διαπιστώνει αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών και αναφέρει ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει σειρά ανοικτών θεμάτων επί των οποίων συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στο εργασιακό αλλά και σε θέματα δημοσιονομικού κενού και παιδείας ( δύο από τα τρία ανοιχτά ζητήματα έχουν κλείσει ανέφερε αξιωματούχος).

Στο πεδίο του δημοσιονομικού κενού ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε απόσταση 50 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017 ενώ παραδέχθηκε ότι για το 2018 παραμένει το κενό των εξακοσίων εκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχαν διαπιστώσει θεσμοί κατά την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα.

Στόχος είναι η διαπραγμάτευση έως και την τρίτη που θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αποστολή στην Αθήνα να φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως, ανέφερε. Χρονικό ορόσημο έθεσε το eurogroup της πέμπτης Δεκεμβρίου.

Για τον προϋπολογισμό του 2017 που κατατίθεται αύριο στη βουλή ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως τα 50 εκατομμύρια ευρώ που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν συνιστούν πρόβλημα.

Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο συμφωνίας επιδόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών .

Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στα εργασιακά θέματα, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού κενού και κάποια της παιδείας. Για το δημοσιονομικό κενό, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017 (που δεν συνιστά πρόβλημα για τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο στη Βουλή), ενώ για το 2018 οι θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν και κατά την πρώτη άφιξή τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι έως την Τρίτη (οπότε ολοκληρώνεται η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των κλιμακίων) να έχει φτάσει η διαπραγμάτευση σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως.

Χρονικό ορόσημο παραμένει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα υπάρξουν και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τα οποία συνδέεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Sponsored Box