Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Bird's eye view
Bird's eye view
ΝΗΚ

Upd - Σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (τοπική ώρα) στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, περίπου 67 χλμ. βορειοανατολικά του Ιουάκι

Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία αρχικά είχε εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 7,3 Ρίχτερ, ωστόσο αργότερα το υποβάθμισε στα 6,9, χαμηλότερα από το μέγεθος που δίνουν οι ιαπωνικές αρχές.

H προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη σε όλες εκείνες τις περιοχές που διέτρεχαν αυτό τον κίνδυνο στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, επτά ώρες μετά τον σεισμό ο οποίος προκάλεσε κύματα ύψους ενός μέτρου κοντά στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Προειδοποίηση για τσουνάμι είχε εκδοθεί για δύο περιοχές (Φουκουσίμα και Μιγιάγκι) και μια προειδοποίηση κινδύνου για διάφορες άλλες τοποθεσίες μετά τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 06.00 τοπική ώρα (23.00 Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Όλες αυτές οι προειδοποιήσεις ήρθησαν αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ίδιου μεγέθους ((γύρω στους 7 βαθμούς) τις επόμενες επτά ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του USGS, το εστιακό βάθος της ισχυρής σεισμικής δόνησης είναι μόλις 10 χιλιόμετρα. Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι αναμένεται να πλήξουν τις ακτές της χώρας τσουνάμι. Όπως είναι αναμενόμενο, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της περιφέρειας Φουκουσίμα να σπεύσουν να απομακρυνθούν.

Όπως μεταδίδει το BBC, η TEPCO έλεγξε τις εγκαταστάσεις. O γραμματέας του συμβουλίου,Yoshihide Suga, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ ανέφερε, πως το σύστημα ψύξης νερού στον τρίτο αντιδραστήρα έχει σταματήσει αλλά ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της θερμοκρασίας ενώ δεν καταγράφονται άλλα προβλήματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, πραγματοποιήθηκε επανεκκίνηση στο σύστημα και αναφέρθηκαν μόνο μικρές αυξήσεις θερμοκρασίες, εντός των πλαισίων ασφαλείας. Σημειώνεται πως η λειτουργία των αντιδραστήρων είχε παύσει μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011, αλλά χρειάζονται ακόμα ψύξη για το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο στην περιοχή.

Δημοφιλή