ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2016 07:56 EET | Updated 21/11/2016 09:56 EET

Απετράπη τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο. Επτά συλλήψεις ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών

Charles Platiau / Reuters
French police and anti-crime brigade (BAC) secure a street they carried out a counter-terrorism swoop at different locations in Argenteuil, a suburb north of Paris, France, July 21, 2016. REUTERS/Charles Platiau

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις το σαββατοκύριακο ματαιώνοντας σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Επτά άτομα γαλλικής, μαροκινής και αφγανικής καταγωγής, ηλικίας από 29 έως 37 ετών, συνελήφθησαν, από τους οποίους δύο στη Μασσαλία και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους στο Στρασβούργο, πρόσθεσε.

Μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο ανοίγει την Παρασκευή στο Στρασβούργο. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δεν διευκρίνισε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ποιος ήταν ο στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον προσδιορισμό των ρόλων των συλληφθέντων και στην εξακρίβωση αν η αποτραπείσα επίθεση ήταν έτσι συντονισμένη ώστε να πληγούν ταυτοχρόνως διαφορετικοί στόχοι στη γαλλική επικράτεια», πρόσθεσε ο Μπερνάρ Καζνέβ.

Επτά άτομα γαλλικής, μαροκινής και αφγανικής καταγωγής, ηλικίας από 29 έως 37 ετών, συνελήφθησαν, από τους οποίους δύο στη Μασσαλία και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους στο Στρασβούργο, πρόσθεσε, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται εδώ και περισσότερο από οκτώ μήνες.

Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης «επέτρεψε την ματαίωση μία τρομοκρατικής επίθεσης που σχεδιαζόταν εδώ και καιρό στο έδαφός μας», είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Οι έξι ήταν άγνωστοι στις υπηρεσίες Πληροφοριών και για έναν Μαροκινό , «ο τόπος κατοικίας του οποίου δεν είναι στη Γαλλία», έστειλε ειδοποίηση τρίτη χώρα», διευκρίνισε.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι μία πρώτη σειρά συλλήψεων , πέντε ατόμων που ανήκαν στο ίδιο δίκτυο, πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro. Έπειτα από την πρώτη αυτή επιχείρηση, δύο από τους πέντε συλληφθέντες προφυλακίσθηκαν.

Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη εδώ και δύο χρόνια με μία άνευ προηγουμένου τζιχαντιστική απειλή, η οποία εκφράσθηκε με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και τον Ιούλιο 2016 στη Νίκαια.

Από την αρχή του έτους, 418 άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ερευνών που έχουν σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα στη Γαλλία, πρόσθεσε. Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 142 συλλήψεις, 52 άτομα έχουν προφυλακισθεί και 21 έχουν τεθεί υπό δικαστική έρευνα. Μόνο τον Νοέμβριο, 43 άτομα συνελήφθησαν και από αυτούς 28 παραπέμφθηκαν, διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)