ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/11/2016 03:15 EET | Updated 21/11/2016 03:16 EET

«Κλείνει» στη διαπραγμάτευση ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τα «κόκκινα» δάνεια. Ποιους θα αφορά, πώς θα λειτουργεί

Eurokinissi

Ένα σημαντικό «κουτάκι» αναμένεται να κλείσει σήμερα το πρωί στη διαπραγμάτευση: το κρίσιμο «κουτάκι» που αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα «κόκκινα» δάνεια.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε χθες το βράδυ ότι έχει επέλθει ουσιαστική συμφωνία και ότι αυτή μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα και σήμερα το πρωί μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς (που αρχίζει στις 9 το πρωί). Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, δεν πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για μία αποφασιστική πρωτοβουλία να ξεμπλοκαριστεί η οικονομία, καθώς η ρύθμιση θα αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν πια την εκτίμησή τους ότι θα κλείσουν την διαπραγμάτευση. Την αισιοδοξία τους δεν πτοούν ούτε οι διαφορές στα δημοσιονομικά. Για μεν το 2017 οι διαφορετικές εκτιμήσεις έχουν «συμπέσει» πια σε ένα ποσό 50 εκατ. ευρώ. Όμως για το 2018 από την πρώτη ημέρα που ήρθαν οι θεσμοί η διαφορά παραμένει στα 600 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα η ομάδα διαπραγμάτευσης θεωρεί ότι έως αύριο, που θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, θα έχουν μειωθεί οι αποστάσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να αρκεί η ανταλλαγή e-mails για να υπάρξει συμφωνία έως τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup της 28ης Νοεμβρίου.

Ο μηχανισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση γα τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα αφορά τις επιχειρήσεις με τζίρο 50.000 ευρώ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές κ.λπ. – επομένως δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπογραμμίζεται πως θα εντάσσονται στο «κούρεμα» και οι οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών που δεν έχουν εισπραχθεί. Ωστόσο από τα χρέη προς το Δημόσιο δεν θα εντάσσονται σε «κούρεμα» ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών που έχουν εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις και δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο.

Θα χρειάζεται σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών για να ενταχθεί μία επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα συνυπολογίζονται οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, όπως EBITDA, τζίρος, ύψος χρεών, κλάδος δραστηριότητας κ.α.

Για τις μικρές επιχειρήσεις θα υπάρχουν επίσης κριτήρια που θα οριστούν με νόμο, αλλά με δείκτες που θα ορίζονται από τις τράπεζες.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν χρέη επιχειρήσεων που είχαν βεβαιωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2016 (δηλαδή και παλαιά χρέη).

Η διάρκεια λειτουργίας του μηχανισμού υπολογίζεται σε 1,5 έτος.

Θα προσληφθούν περίπου 2.500 δικαστικοί διαμεσολαβητές.

Η λειτουργία του μηχανισμού θα ξεκινήσει τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου.

Θα υπάρξει νομική προστασία όσων τραπεζικών υπογράψουν την τελική ρύθμιση.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost