ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/11/2016 13:37 EET | Updated 22/11/2016 13:37 EET

ΜΝΙ: Οι διαφωνίες ΕΕ-ΔΝΤ για χρέος φέρνουν Plan B

Yuya Shino / Reuters
European Stability Mechanism Managing Director Klaus Regling speaks during a news conference at the Foreign Correspondents' Club of Japan in Tokyo, Japan, January 26, 2016. The head of the European Stability Mechanism (ESM) on Tuesday ruled out a haircut for Greek debt but said extending debt maturities and deferring interest are options that officials could use to make Greece's debt more manageable. REUTERS/Yuya Shino

Σχέδιο Β φαίνεται να μελετά η ΕΕ στην περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI το οποίο επικαλείται δύο ευρωπαίους αξιωματούχους. Όπως αναφέρεται η Αθήνα θα πρέπει να λάβει πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα νωρίτερα από τις 5 Δεκεμβρίου όταν συνεδριάζει το Eurogroup.

Οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και το Ταμείο παραμένουν με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη παρά το γεγονός ότι και πρόοδος έχει επιτευχθεί και οι προσπάθειες για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης εντείνονται. Ωστόσο, το αγκάθι είναι γνωστό και πρόκειται για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα πάντα με το γερμανικό πρακτορείο εξετάζεται ένα plan b σε περίπτωση που οι συνομιλίες με το ΔΝΤ οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Ειδικότερα, ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος.

Μάλιστα αξιωματούχος ο οποίος μιλά στο πρακτορείο εκφράζει την απαισιοδοξία του πως οι διαφορές των δύο πλευρών θα γεφυρωθούν μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τονίζεται η ανάγκη η Αθήνα να λάβει πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και επέλθει συμφωνία.