ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/11/2016 16:52 EET | Updated 22/11/2016 16:52 EET

Τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Αναστασιάδη

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, right, talks with Cyprus' President Nicos Anastasiades, during their meeting in Athens, Wednesday, Nov. 16, 2016. Anastasiades and Mustafa Akinci, the leader of the breakaway Turkish Cypriots, will meet again in Switzerland on Nov. 20, trying to thrash out an agreement, aimed at reaching a deal reunifying the ethnically divided island of Cyprus. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη χθεσινή διαπραγμάτευση με τον Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για το εδαφικό, που όπως όλα δείχνουν οδήγησε σε αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε, η Deutsche Welle όλα προέκυψαν λόγω της διαφοράς που υπήρχε ανάμεσα στις θέσεις του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη και του Ακιντζί ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Το ανώτατο όριο που αποδεχόταν ο κ. Ακιντζί ήταν οι 65.000 χιλιάδες και το κατώτατο που δεχόταν ο κ. Αναστασιάδης οι 78.000. Η διαφορά των 13.000 παρέπεμπε σαφώς στην άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει τη Μόρφου, η οποία επιστρεφόταν με βάση το σχέδιο Ανάν.

Την ίδια στιγμή και καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος η επικρατέστερη ημερομηνία για την κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων πιθανολογείται ως η 4η Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο.

Sponsored Post