ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2016 05:20 EET | Updated 23/11/2016 05:20 EET

Ερντογάν: Η ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου περί των ενταξιακών συνομιλιών για την Τουρκία δεν έχει αξία

ASSOCIATED PRESS
Turkey's President addresses police officers in Ankara, Turkey, Tuesday, Nov. 22, 2016. Turkey's government on Tuesday dismissed a further 15,000 people from the military, police and the civil service as part of an ongoing investigation into the failed military coup in July. Erdogan said Tuesday that the civil service was still not entirely purged of U.S.-based Muslim cleric Fethullah Gulen's followers and vowed take all measures necessary to eradicate the group. (Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service, Pool photo via AP)

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τετάρτη πως η ψηφοφορία από το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την παύση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «δεν έχει αξία στα μάτια μας», και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Ξεκαθαρίσαμε ξανά και ξανά πως τηρούμε τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά δεν είδαμε συμπαγή υποστήριξη από τους δυτικούς φίλους μας...καμιά από τις υποσχέσεις δεν τηρήθηκε» δήλωσε σε συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα υπάρξει συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο αύριο, και θα ψηφίσουν για τις συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία...όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η ψηφοφορία αυτή δεν έχει αξία στα μάτια μας» είπε.

Κορυφαία μέλη του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη ζήτησαν παύση των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, εξαιτίας των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Πάνω από 125.000 άτομα- περιλαμβανομένων στρατιωτικών, ακαδημαϊκών, δικαστικών, δημοσιογράφων και ηγετών των Κούρδων- έχουν συλληφθεί ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους για φερόμενη στήριξη προς τους πραξικοπηματίες, σε κάτι που αντίπαλοι του Ερντογάν, οργανώσεις δικαιωμάτων και κάποιοι δυτικοί σύμμαχοι θεωρούν ως μια προσπάθεια συντριβής των αντιφρονούντων.

Ο Ερντογάν είπε την Τρίτη πως τα μέτρα αυτά έχουν αποδυναμώσει σημαντικά το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν (εδρεύει στις ΗΠΑ), οι υποστηρικτές του οποίου κατηγορούνται πως διείσδυσαν σε κρατικούς φορείς μέσα σε διάστημα δεκαετιών και πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.