ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/11/2016 03:00 EET | Updated 24/11/2016 04:08 EET

24ωρη γενική απεργία στο Δημόσιο: Ποιοι απεργούν, πού θα γίνουν συγκεντρώσεις

Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ για τα εργασιακά, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ γίνεται με φόντο τα εργασιακά για τα οποία, όπως υποστηρίζει, το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που θα έχουν ως αιχμές την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, τη διεύρυνση και γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Από πλευράς του το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αντιδραστικού σχεδίου νόμου για την κινητικότητα και την αξιολόγηση» στο Δημόσιο.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές. Για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας διαμαρτύρονται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ακόμη, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία με εξώδικό της ζητά από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ναυτικών. Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η ΠΝΟ υποστηρίζει ότι καταβάλλεται προσπάθεια εκ μέρους των δανειστών να πληγεί η ναυτική εργασία και οι συνταξιούχοι ναυτικοί. Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τροποποιήσεις των προγραμματισμένων δρομολογίων τους, λόγω της απεργίας και οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της απεργίας: Στις 10:30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας θα συγκεντρωθούν μέλη των ΠΑΜΕ και ΜΑΣ, ενώ στις 10:30 στην Καμάρα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και οργανώσεις Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ακόμη, στις 11:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας η ΕΛΜΕ και η ΕΔΟΘ. Σε όλες τις 3 περιπτώσεις, θα ακολουθήσουν πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.