ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2016 13:37 EET | Updated 24/11/2016 13:38 EET

«Φυσική εξέλιξη» η αποχώρηση Σουλτς από το ΕΚ λέει ο Τουσκ. Την λύπη του εξέφρασε ο Γιουνκέρ

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
European Parliament President Martin Schulz (L) speaks with European Council President Donald Tusk (C) and European Commission President Jean-Claude Juncker while awaiting for Ukraine's President President Petro Poroshenko t arrive at the start of the 18th EU-Ukraine summit at the European Commission in Brussels on November 24, 2016.Schulz announced that he will step down from his office and return to national politics in elections next year. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

«Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι σε πολύ καλή φυσική και προσωπική κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο ΕΕ-Ουκρανίας, σχετικά με το αν η ανακοίνωση αποχώρησης του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία της Ευρωβουλής μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και στους επικεφαλής των δύο άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Μετά από συμφωνία που έχουν συνάψει τα δύο μεγάλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, ο διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όμως, οι Σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι στις Ευρωεκλογές του 2014, «δικαιούνται» μια από τις τρεις κορυφαίες θέσεις σε επίπεδο ΕΕ, προκαλώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορούν και οι δύο άλλοι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ οι οποίοι προέρχονται από το ΕΛΚ να κρατήσουν τις θέσεις τους. Σημειώνεται πως για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου από την ομάδα του ΕΛΚ έχουν δηλώσει υποψήφιοι ήδη σήμερα ο Γάλλος Αλέν Λαμασούρ, ο Ιρλανδός Μέιρεντ ΜακΓκίνες, ο Ιταλός Αντόνιο Ταχάνι και ο Σλοβένος Αλόζ Πέτερλε. Ο Γερμανός πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτήρισε τα εν λόγω ονόματα «πολύ σεβαστά», εξαίροντας επίσης το «έργο» που έγινε από τον Μάρτιν Σουλτς.

Στην ίδια ερώτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Ζαν Κλοντ. Γιούνκερ απέφυγε να απαντήσει, εκφράζοντας μόνο τη «λύπη» του για την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς. «Δουλέψαμε στενά μαζί και αυτή η συνεργασία συνέβαλε στο να γίνουν οι σχέσεις Ευρωκοινοβουλίου και Επιτροπής ακόμα πιο αρμονικές», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωβουλής δεν είναι μόνο ένας «πεπεισμένος Ευρωπαίος αλλά και ένας Ευρωπαίος που μπορεί να πείσει». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούμε να τον χρειαζόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες, αλλά στο Βερολίνο θα είναι επίσης χρήσιμος», συμπλήρωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Μ. Σουλτς, ο Ντόναλντ Τουσκ αφού έκανε λόγο για «εξαίρετη» συνεργασία μεταξύ των δύο, ανέφερε πως είναι «φυσική εξέλιξη των πραγμάτων» καθώς τελειώνει η θητεία του. Ο Μ. Σουλτς «θα είναι το ίδιο αποτελεσματικός στη γερμανική πολιτική όπως ήταν στις Βρυξέλλες», κατέληξε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς είχε δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) και δεν θα επιδιώξει του χρόνου τρίτη θητεία στη θέση την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) και δεν θα επιδιώξει του χρόνου τρίτη θητεία στη θέση την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)