Έντονες αντιδράσεις της παιδιατρικής κοινότητας μετά από κρούσματα μηνιγγίτιδας

Έντονες αντιδράσεις της παιδιατρικής κοινότητας μετά από κρούσματα μηνιγγίτιδας
Hispanic boy getting a shot at doctor's office
Hispanic boy getting a shot at doctor's office
JGI/Tom Grill via Getty Images

Παιδίατροι από την Αττική τη Λάρισα και την Κρήτη κάνουν εκκλήσεις στο Υπουργείο Υγείας για την άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Τα 4 κρούσματα μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα δημιουργούν ανησυχία και αντιδράσεις στην παιδιατρική κοινότητα της χώρας.

Η ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, κρίνεται απαραίτητη, σύμφωνα με τους παιδιάτρους της Ελλάδας, καθώς ενώ τατελευταία χρόνια η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, η κύρια αιτία εκδήλωσης μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β (έναντι της οποίας γίνεται το εμβόλιο) καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας για το 2015.

Το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε σε 5χρονο κοριτσάκι στην Αθήνα που διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β η οποία εξελίχθηκε ραγδαία εντός 24ωρου σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το κοριτσάκι υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση καθώς η μηνιγγίτιδα τύπου Β είχε προκαλέσει εκτεταμένες ισχαιμικές νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων.

Ακολούθησαν τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά κάτω των επτά ετών στην Κρήτη σε διάστημα 10 μόλις ημερών. Και τα τρία παιδιά νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων και υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Tα κρούσματα σε Χανιά και Ρέθυμνο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκάλεσαν συναγερμό στην παιδιατρική κοινότητα της Κρήτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η πλειοψηφία των παιδιάτρων του νησιού παροτρύνουν πλέον τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β και ταυτόχρονα καλούν το Υπουργείο Υγείας να μην καθυστερεί άσκοπα την εισαγωγή του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγλματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) είχε ήδη προβεί σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Πολιτεία για την άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με περισσότερες από μία επιστολές.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης, αναφορικά με το επιχείρημα, περί χαμηλής επίπτωσης της νόσου, που επικαλείται η επιτροπή , δηλώνει ότι «η αναθεώρηση του θέματος της ένταξης του εμβολιασμού αυτού στο ΕΠΕ είναι επιτακτικής σημασίας καθώς η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλεί η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β δεν μπορεί να μετρηθεί με βάση τον αριθμό των περιστατικών.»

Αντίδραση προκλήθηκε και στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και στην Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι: «Το υπ.Υγείας με ανακοίνωση του, υιοθετεί την γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμού ότι, στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, λόγω του γεγονότος ότι στη χώρα μας υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, ενώ σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός, παρά το ότι το εμβόλιο φαίνεται ότι προκαλεί ανοσία και για το διάστημα που κυκλοφορεί είναι ασφαλές».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο περίπου 60 κρούσματα κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), 5 θανάτους παιδιών κατά μέσο όρο το χρόνο από την νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν θα εμφανίσουν βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές)». Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «το εμβόλιο σώζει ζωές και η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία, είναι αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές παρενέργειες», αλλά και ότι «η ελληνική παιδιατρική εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β».

Υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα

Tα νέα επιστημονικά δεδομένα κλινικής πράξης που δημοσιεύονται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πρώτη χώρα που εισήγαγε το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ενώ τον Ιούνιο του 2016, 10 μόλις μήνες μετά την ένταξη του εν λόγω εμβολίου στο Ε.Π.Ε της Βρετανίας, τα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου μειώθηκαν κατά 50% στον κατάλληλο για εμβολιασμό πληθυσμό σε σύγκριση με το μέσο αριθμό περιστατικών που καταγράφηκαν συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως από την κατάσταση εμβολιασμού των νηπίων ή την αναμενόμενη κάλυψη του στέλεχος του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά δεδομένα, κατέδειξαν ότι η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β αγγίζει το 82,9% και 94,2% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου, πρέπει να δρουν καθησυχαστικά για τις Υγειονομικές Αρχές που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό τους πρόγραμμα, σύμφωνα με την επιδημιιολόγο Nicole E. Basta, PhD, MPhil.

Δημοφιλή