ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2016 11:51 EET | Updated 26/11/2016 11:51 EET

Spiegel: Ο Σόιμπλε φοβάται στασιμότητα στις συζητήσεις των G-20 κατά τη γερμανική προεδρία

GREGOR FISCHER via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks at the economic forum organized by German newspaper Sueddeutsche Zeitung at the Hotel Adlon in Berlin on November 18, 2016. / AFP / dpa / Gregor Fischer / Germany OUT (Photo credit should read GREGOR FISCHER/AFP/Getty Images)

Η αλλαγή προέδρου στις ΗΠΑ ανησυχεί τη Γερμανία δεδομένου ότι ανατρέπει τα σχέδιά της ως επικεφαλής των G-20 από την 1η Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα. Ιδίως, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των φορολογικών παραδείσων απειλείται στασιμότητα κατά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μάλιστα, φοβάται ότι θα αποτύχει η γερμανική προεδρία των G-20 λόγω της αλλαγής στον Λευκό Οίκο, διότι δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει με σημαντικές αποφάσεις τους, όταν θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel.

Η αποφασιστική συνάντηση των 20 σημαντικότερων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου στο Μπάντεν-Μπάντεν, δηλαδή λιγότερους από δύο μήνες αφότου αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, και εντός αυτού του χρονικού διαστήματος είναι αδύνατον το οικονομικό του επιτελείο να είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις, πιστεύουν οι συνεργάτες του Σόιμπλε κατά το γερμανικό περιοδικό.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών φοβάται ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα προτιμήσει σταδιακά μονομερείς ενέργειες και επομένως διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτή των G-20, θα χάσουν σε σπουδαιότητα. Η γερμανική προεδρία θα διαρκέσει ουσιαστικά μισό χρόνο λόγω των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο του 2017 και θα τελειώσει με τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα γίνει στο Αμβούργο τον Ιούλιο του 2017. Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήλπιζαν πολύ να αποκομίσουν προεκλογικά οφέλη, λόγω της ιδιαίτερης προβολής της γερμανικής προεδρίας, αλλά αυτός ο υπολογισμός δεν θα τους βγει, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στην προδημοσίευσή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)