ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2016 04:04 EET | Updated 26/11/2016 04:04 EET

Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις στο Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν

Bloomberg via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν την Παρασκευή σε μια σειρά τριών βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη Τζαλαλάμπαντ του ανατολικού Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τις ενέργειες αυτές στην πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Στην πόλη αυτή είναι έντονη η δράση των τζιχαντιστών του ISIS που έκανε την εμφάνισή του στο Αφγανιστάν πέρυσι. Στη Τζαλαλαμπάντ δρουν όμως και οι Ταλιμπάν.

«Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις εκρήξεις σε διαφορετικές περιοχές το πρωί» της Παρασκευής στην Τζαλαλάμπαντ, δήλωσε ο Αταουλάχ Χογκιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρώτη έκρηξη σκότωσε έναν υπάλληλο της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων, τον Άμπντουλ Χακίμ, καθώς κι ένα παιδί. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μπροστά στο σπίτι του σωφρονιστικού υπαλλήλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη.

Η δεύτερη βόμβα, που είχε τοποθετηθεί μπροστά σε έναν σταθμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, από όπου αναχωρούν οι άνδρες των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας όταν διαπράττονται επιθέσεις, εξερράγη λίγη ώρα αργότερα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 21 ακόμη, συνέχισε ο Χογκιάνι.

Η τρίτη έκρηξη έγινε όταν ένα πλήθος συγκεντρώθηκε στον τόπο της πρώτης επίθεσης, χωρίς να υπάρξουν θύματα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τον απολογισμό που έδωσε ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ο δρ. Νάτζιμπ Καμαουάλ, διευθυντής του νοσοκομείου της Νανγκαρχάρ.

Το ISIS εντείνει τη δράση του στο Αφγανιστάν, στοχοθετώντας αμάχους και κυβερνητικούς, παρά τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις δυνάμεων του αφγανικού στρατού στη Νανγκαρχάρ, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι εναντίον σιιτών μέσα σε ένα τέμενος στην Καμπούλ, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 27 άνθρωποι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)