ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/11/2016 09:24 EET | Updated 26/11/2016 09:24 EET

Προσφυγικό: Οι φόβοι για εξεγέρσεις, η απροθυμία της Ευρώπης και το αίνιγμα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας

ASSOCIATED PRESS
Tents burn at the Moria refugee camp on the northeastern Greek island of Lesbos, early Friday, Nov. 25, 2016. Police say two people have died on the Greek island of Lesbos and two others were seriously injured after a fire raged through a refugee camp used for migrants facing deportation back to Turkey. (AP Photo)

Ο νούμερο ένα φόβος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να προκληθεί ντόμινο εξεγέρσεων στα hot spot. Και αυτό διότι τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον δεν προμηνύεται ελάφρυνση των νησιών. Υπάρχουν δε το τελευταίο διάστημα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα.

Έντονη ανησυχία προκάλεσε η μη αντικατάσταση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων που συνεισέφεραν στην Ελλάδα στη διαδικασία ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης μεταναστών. Το νέο «αγκάθι» για τις ελληνικές Αρχές είναι ότι πλέον τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου θέτουν επιτακτικά ζητήματα ασφαλείας για τα hot spot. Οι Ευρωπαίοι ζητούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των εμπειρογνωμόνων, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βίας κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων αλλά και κατά τη διάρκεια της αναμονής για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Οι ελληνικές Αρχές ανησυχούν ότι το παράδειγμα των Βέλγων μπορεί να το ακολουθήσουν και άλλοι Ευρωπαίοι όσο το κλίμα στα νησιά παραμένει ηλεκτρισμένο.

Η μη αντικατάσταση των Βέλγων είναι ένα ακόμα μικρό παράδειγμα που δείχνει την απροθυμία της Ευρώπης να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Ο βασικός φόβος, όπως λένε αρμόδια στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας, είναι η Ελλάδα να καταλήξει το «hot spot της Ευρώπης». Να εγκλωβιστεί δηλαδή στη χώρα μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι ακόμα και σήμερα ελέγχουν την κατάσταση αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας (κάτι που κανείς δεν εύχεται στη χώρα μας), γεγονός που μπορεί να κάνει την τουρκική κυβέρνηση να «απασφαλίσει». Τα νησιά δεν μπορούν να διαχειριστούν τους υπάρχοντες μετανάστες, πολλώ δε μάλλον αν οι ροές αυξηθούν.

Και οι «πονοκέφαλοι» δεν σταματούν εδώ. Στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας από άτομα που μπορεί να θελήσουν να εκμεταλλευτούν το έκρυθμο κλίμα. Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να διερευνηθεί το πώς ξεκίνησαν τα σοβαρά επεισόδια στη Χίο και εάν πίσω από αυτά μπορεί να κρύβεται προβοκάτσια από ακροδεξιούς κύκλους που εναντιώνονται στην παρατεταμένη παρουσία μεταναστών στα νησιά.

Η Αστυνομία προσπαθεί να αναπτύξει δίκτυο πληροφοριών μέσα στα hot spot αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό διότι το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ λίγοι είναι αυτοί που μιλούν αραβικές γλώσσες. Κατ’ ουσίαν η κατάσταση εντός των κέντρων με την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων δεν μπορεί να ελεγχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Μετά τα προχθεσινά επεισόδια στη Μόρια υπήρξαν σκέψεις για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο αλλά τα σχέδια της ηγεσίας του Σώματος δυσχεραίνει η αυξημένη ανάγκη για παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ στην Αθήνα ενόψει των συγκεντρώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.