ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/11/2016 06:49 EET | Updated 27/11/2016 06:49 EET

Μουζάλας: Τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν στα 30-35 από 60, με ταυτόχρονη μείωση του πληθυσμού τους

Sooc

 «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στα νησιά για την κατασκευή χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Κλίμα συναίνεσης δεν θα πει ότι δεν κάνουμε τίποτα», διευκρινίζει ο κ. Μουζάλας και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

«Επιβολή λύσεων σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί, άρα θα πρέπει να δημιουργηθούν στα νησιά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, που στη Χίο για παράδειγμα σημαίνει καινούριο camp και χώρος κράτησης- και αν συνεχίσει η Εκκλησία να μη δίνει το Μερσινίδι θα πρέπει να γίνει ένας άλλος, δεν θα αναζητήσουμε κατ' ανάγκη τη συμφωνία του Δήμου. Πιστεύουμε ότι οι νησιώτες θα καταλάβουν» δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει, επίσης, λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» στα νησιά, ενώ κατηγορεί και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό».

Σχετικά με το τραγικό συμβάν στη Μόρια, όπου υπήρξαν δύο νεκροί, ο κ. Μουζάλας αναφέρει ότι πρόκειται για «τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», το οποίο ωστόσο κάνει «επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών στο hot spot» και απευθύνει «έκκληση στους νησιώτες να πάψουν να ακούνε λαϊκίστικες λύσεις και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων».

Ο κ. Μουζάλας αποκαλύπτει ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

«Προχωράμε καλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει σε όλα τα camp συνθήκες για τον χειμώνα. Και την ίδια ώρα φτιάχνουμε τα καινούρια camp. Μειώνεται ο αριθμός των camp. Θα είναι από 30 μέχρι 35, ενώ τώρα είναι 60. Μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων μέσα στα camp, φτιάχνουμε αξιοπρεπέστερες συνθήκες διαβίωσης γι' αυτούς. Έχουμε δώσει μια τεράστια βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο να βρει διαμερίσματα. Εξασφαλίζουμε τα σχολεία για τα παιδιά, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα, εβδομαδιαίο έλεγχο από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε όλα τα camp για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν επιδημίες» τόνισε ο κ. Μουζάλας.