ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2016 16:51 EET | Updated 28/11/2016 16:52 EET

Η αναπάντεχη πρόσκληση του Σλοβένου πρωθυπουργού στον Τραμπ, ο Πούτιν και το τηλεφώνημα με την Μελάνια

Bloomberg via Getty Images
Miro Cerar, Slovenia's prime minister, poses for a photograph following an interview in his office in Ljubljana, Slovenia, on Tuesday, Oct. 11, 2016. The red lines that Britain has signaled it will adopt in talks to leave the European Union are fully incompatible with membership in the bloc's single market and there won't be any negotiations until the U.K. triggers the process, Cerar said. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Ευκαιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ, με αφορμή την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, συζύγου της Σλοβένας Μελάνια.

Έχοντας λάβει υπόψιν την πρόθεση που εκφράσει ο νέος πρόεδρος να συσφίξει της σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τσεράρ δήλωσε πρόθυμος να λειτουργήσει ως μεσάζοντας. «Μπορούμε να γίνουμε η γέφυρα ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις», δήλωσε ο ίδιος, αγνοώντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση -μέλος της οποίας είναι η Σλοβενία- στη Ρωσία.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πάρουν μια πρωτοβουλία, η Σλοβενία θα μπορούσε να γίνει η γέφυρα ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις. Αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να οργανώσουμε τέτοιου είδους συναντήσεις», είπε, αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε ο Τζωρτζ Μπους ο νεότερος με τον Βλάντιμιρ Πούτιν τον Ιούνιο του 2001 στην Σλοβενία.

Ο Τσεράρ ανέφερε ακόμα ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Μελάνια Τραμπ με πρωτοβουλία της τελευταίας. «Ήταν πολύ γοητευτική. Μιλήσαμε στη γλώσσα μας και συνεχάρη την ίδια και τον σύζυγό της για την μεγάλη επιτυχία τους», είπε, συμπληρώνοντας ότι συνομίλησε και με τον ίδιο τον Τραμπ.

«Η ίδια μου έδωσε να μιλήσω με τον πρόεδρο κ. Τραμπ. Ξέρει πολλά για την Σλοβενία. Του είπα ότι μπορεί να έρθει να δει την κατάσταση εδώ και δέχτηκε. Ελπίζω η επίσκεψη εδώ ή στις ΗΠΑ να γίνει σύντομα», τόνισε ο Τσεράρ, διαβεβαιώνοντας τους δημοσιογράφους ότι είναι βέβαιος ότι ο Τραμπ ξέρει να ξεχωρίζει την Σλοβενία από την Σλοβακία.