Τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη

Χιονίζει από το πρωί Τρίτης σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, ενώ νιφάδες ή χιονόνερο πέφτουν σποραδικά ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κακοκαιρία

Η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ήδη ντυθεί στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά. Κάθετη πτώση σημειώνει ο υδράργυρος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, παρότι συνιστάται στους οδηγούς να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

Αναλυτικότερα, χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλη τη δυτική Μακεδονία. Στην Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, έχοντας αρχίσει να δημιουργεί λευκό πέπλο στις στέγες των σπιτιών. Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί και στην πόλη της Κοζάνης, ενώ νιφάδες "πολιορκούν" και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή, ενώ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά στο ύψος των σαλέ στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας Γρεβενών και Βίγλας Πισοδερίου στην Φλώρινα. Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, χιονόπτωση καταγραφόταν και στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, και Ημαθία, καθώς και στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής. Στη Θεσσαλονίκη, χιόνι έπεφτε το πρωί στο Ωραιόκαστρο, τον Χορτιάτη, το Πανόραμα και το Μελισσοχώρι. Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης η χαμηλή νέφωση δεν επέτρεψε την προσγείωση αεροπλάνου, που εκτελούσε την πτήση των 7.55 το πρωί από Αθήνα, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να επιστρέψει στην αφετηρία του. Τελικά η πτήση αφίχθη στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν. Συνεχής επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέχρι το απόγευμα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 27 αποχιονιστικά μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, 10 στο νομό Χαλκιδικής, πέντε στην Πέλλα και τρία στις Σέρρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έριξαν αλάτι χθες το βράδυ σε κάποια τμήματα του οδικού δικτύου της Έδεσσας, αλλά και στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου Πιερίας.

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκε από το βράδυ της Δευτέρας στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς το παρόν χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 10-12 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο υδράργυρος έπεσε τις βραδινές ώρες χτες στους 5-6 βαθμούς. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ, που αυξάνουν την αίσθηση του κρύου. 'Οσοι οδηγοί κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνιστάται -σύμφωνα με την αστυνομία- να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, παρότι προς το παρόν αυτές είναι απαραίτητες μόνο στην περιοχή της Νέας Σάντας στη Ροδόπη.

Για ραγδαία επιδείνωση του καιρού στις επόμενες ώρες, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο και τοπικές χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία, προειδοποιεί η Εγνατία Οδός ΑΕ, επικαλούμενη το Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ. Στη διάρκεια της ημέρας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων (ήδη το πρωί χιόνιζε στο ύψος του Πολυμύλου Κοζάνης). Αύριο Τετάρτη τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Επιβάλλεται να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων, ενώ συνιστάται να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση, να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι οδηγοί καλούνται ακόμη να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα. Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

Θερμαινόμενοι χώροι για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το κρύο

Συνεχίζονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, και κυρίως των αστέγων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα, Τρίτη, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, από αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 έως και την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, θα παραμείνουν προσβάσιμοι και διαθέσιμοι οι θερμαινόμενοι χώροι του 4ου και 5ου Κ.Α.Π.Η. (Γρ. Λαμπράκη 42, τηλ. 2310212002, 2310245242 και Αλεξανδρείας 27, τηλ. 2310820110, 2310863038), ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Τα παραπάνω παραρτήματα του Κ.Α.Π.Η. θα παραμείνουν ανοικτά κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 και θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη τη διάρκεια του έτους και είναι: το Υπνωτήριο Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811) από τις 17.00 έως την επομένη ημέρα στις 11.00 και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310527938) από τις 10.00 έως τις 20.00

Δημοφιλή