ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/11/2016 15:47 EET | Updated 30/11/2016 15:47 EET

Με ποιους μίλησε ο Τσίπρας στην Αβάνα. Τα παραλειπόμενα του ταξιδιού του πρωθυπουργού

SOOC

Τέσσερις συναντήσεις είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Αβάνα την οποία επισκέφθηκε για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Ντάνιελ Ορτέγκα, Ραφαέλ Κορέα, Έβο Μοράλες, Ενρίκε Πένια Νιέτο ήταν οι ηγέτες των χωρών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής με τους οποίους συνομίλησε ο πρωθυπουργός.

Ο ιστορικός ηγέτης των Σαντινίστας και πρόεδρος της Νικαράγουα , Ντάνιελ Ορτέγκα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας συζήτησε και με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Κι αυτή η συνομιλία κατέληξε σε πρόσκληση για επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βολιβία. Συνομιλία είχε επίσης με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, οποίος τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα στην Κούβα για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε αρκετή ώρα, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Ειδικότερα, συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Ειδικότερα, σημειώνουν πως μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Αξίζει να σημειωθεί, υπογραμμίζουν, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβάνους, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία.

Photo gallery ΑΒΑΝΑ See Gallery