ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2016 17:01 EET | Updated 05/12/2016 17:02 EET

35 εκατ. δολάρια ζητεί η ΝΥ για το κόστος φύλαξης του Τραμπ

Andrew Kelly / Reuters
Members of the New York Police Department's Counterterrorism Bureau stand watch outside U.S. Republican presidential nominee Donald Trump's Trump Tower ahead of the U.S. presidential election in Manhattan, New York, U.S., November 7, 2016. REUTERS/Andrew Kelly

Η πόλη της Νέας Υόρκης αναμένεται να ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να αντλήσει έως και 35 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καλύψει το κόστος των μέτρων ασφαλείας για τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάσιο.

Ο Τραμπ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του έπειτα από την νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου στο διαμέρισμα του στον ουρανοξύστη Τραμπ στο κέντρο του Μανχάταν, αναγκάζοντας την αστυνομία της πόλης να συνεργάζεται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την λήψη ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της πόλης.

Ο μεγιστάνας χρησιμοποίησε τον ουρανοξύστη για χρόνια ως πρωταρχική του κατοικία του και για ως κεντρικά γραφεία των επιχειρήσεων του. Η παρουσία του εκεί έπειτα από τις προεδρικές εκλογές έχει προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση και αγανάκτηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νέας Υόρκης.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επισήμανε πως θα έστελνε σήμερα επιστολή προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας την άντληση ομοσπονδιακών κονδυλίων για να καλυφθούν τα έξοδα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ασφαλεία του Τραμπ έως τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο μεγιστάνας θα ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Η κατάσταση είναι «πραγματικά ασυνήθιστη», τόνισε ο ντε Μπλάσιο στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας πως θα συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα και με βουλευτές αυτή την εβδομάδα για να ασκήσει πιέσεις προς την εκπλήρωση του αιτήματος.

Έπειτα από την ορκωμοσία Τραμπ, ο ντε Μπλάσιο σημείωσε πως θα συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι η πόλη θα αποζημιωθεί καταλλήλως για τα μέτρα ασφαλείας που σχετίζονται με τον ουραξονύστη του νέου προέδρου.

Όπως τόνισε, έχει ήδη συνομιλήσει για το θέμα με τον υποψήφιο υπουργό Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, Στιβ Μνούσιν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)