ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2016 06:46 EET | Updated 05/12/2016 07:28 EET

Σόιμπλε: Η Ελλάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστική μόλις εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις

Fabrizio Bensch / Reuters
REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ανταγωνιστική οικονομία μόλις εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της ευρωζώνης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτείται από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για μια δεκαετία μετά το 2018 όπως έχουν προτείνει κάποιοι δανειστές, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο… Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του και του υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.