ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/12/2016 05:33 EET | Updated 06/12/2016 06:46 EET

ΔΝΤ κατά Αθήνας και Βρυξελλών: Το Ταμείο δεν κοπανά πόρτες πίσω του, ούτε φεύγει τρέχοντας

Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images
Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

«Έντονος εκνευρισμός, θα έλεγα και μεγάλος θυμός, κυριαρχεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις αποφάσεις του Eurogroup, καθώς στην Ουάσιγκτον εκτιμούν οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, για μια ακόμη φορά έβαλαν την πολιτική πάνω από τους αριθμούς.»

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τους Ευρωπαίους, υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο είναι αυτό που απαιτεί επίμονα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

«Εάν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε ή δέκα χρόνια, πρέπει να δούμε με ποια μέτρα θα το πετύχουν», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αναμφίβολα έχει κάνει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά δεν την έχει πετύχει με διατηρήσιμο τρόπο».

Οι φράσεις που χρησιμοποίησε το στέλεχος για να περιγράψει τις θέσεις του ΔΝΤ και ενδεχομένως να μεταφέρει και το κλίμα που επικράτησε κατά την συνεδρίαση του Eurogroup είναι ενδεικτικές: «Δεν μπορεί μια ζωή να μας κατηγορούν οτι απαιτούμε λιτότητα. Εμείς να πιέζουμε για στόχο 1,5% που δεν προϋποθέτει επιπλέον λιτότητα, τα άλλα μέρη να συμφωνούν σε 3,5% που απαιτεί σκληρή λιτότητα και πάλι να βρίσκουμε τον μπελά μας». Μάλιστα, σημείωσε με νόημα: «Το ΔΝΤ δεν κοπανά πόρτες πίσω του, ούτε φεύγει τρέχοντας, θέλει να συμμετέχει αλλά με την προϋπόθεση οι αριθμοί και το πρόγραμμα να βγαίνουν».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ακόμα πως παραμένει υπό συζήτηση ο χρόνος για τον οποίο θα διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ τα πλεονάσματα και πρόσθεσε ότι όσο λιγότερα χρόνια θα είναι αυτό, τόσο μικρότερη ζημιά θα υποστεί η ανάπτυξη.

Μάλιστα όπως είπε, στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Πολ Τόμσεν φέρεται να είπε πως «αν υπάρξει απόφαση για διατήρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει αφενός να τεκμηριωθεί με πειστικό τρόπο πώς θα επιτευχθεί ο στόχος και αφετέρου να καταδειχθεί το εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα βλάψουν την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% που είναι αρκετά δύσκολος, θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα που θα μειώνουν τις δαπάνες για τη στήριξη του ασφαλιστικού, οι οποίες σήμερα είναι στο 10% του ΑΕΠ και να γίνουν παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογούμενων στην Ελλάδα.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες είναι καλοδεχούμενα, αλλά όχι επαρκή. Καλωσορίζουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, χωρίς να τα θεωρούμε επαρκή. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να συντάξουμε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους χωρίς να έχουμε καθορισμένους στόχους και τις πολιτικές με τις οποίες θα φτάσουμε σε αυτούς», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Όσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι το Ταμείο έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή του, όμως θα πρέπει το πρόγραμμα να βγαίνει, ενώ για τον κόφτη δήλωσε:

«Δεν είναι επιθυμητά τα οριζόντια μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη. Παρά τις προειδοποιήσεις μας η ελληνική κυβέρνηση τα ψήφισε».

ΠΗΓΗ: mignatiou.com