ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2016 12:27 EET | Updated 07/12/2016 12:28 EET

Η Μάλτα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει δια νόμου τις «θεραπείες» της ομοφυλοφιλίας

Getty Images

Η Μάλτα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καθιστά παράνομες τις μεθόδους «θεραπείας» της ομοφυλοφιλίας. Οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους και πρόστιμα που αγγίζουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Τζόζεφ Μούσκατ έχει προχωρήσει από το 2013 σε μια σειρά από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Μάλτα έχει χαρακτηριστεί από την οργάνωση ILGA-Europe ως η ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται περισσότερο τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Αυτή την εβδομάδα, το Κοινοβούλιο της Μάλτας πέρασε κατά πλειοψηφία την νομοθετική πράξη για την Διασφάλιση του Σεξουαλικού Προσανατολισμού, της Ταυτότητας Φύλου και Έκφρασης Φύλου, η οποία ξεκαθαρίζει ότι η ομοφυλοφιλία δεν συνιστά κάποια διαταραχή και πως οι προσπάθειες θεραπείας της συνιστούν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ιερείς ή ακόμα και ψυχίατροι εφαρμόζουν μη εγκεκριμένες μεθόδους «θεραπείας» της ομοφυλοφιλίας, οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές τους, προκαλούν σύγχυση στα άτομα. Υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων έχουν ξεκαθαρίσει ότι η σεξουαλική ταυτότητα δεν συνιστά κάποια μορφή ασθένειας, ούτε είναι επιλογή των ατόμων.

Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει αναφορές για καταναγκαστική θεραπεία ομοφυλοφίλων σε «ιατρεία» σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες και για «διορθωτικούς» βιασμούς λεσβιών και γκέι ανδρών.