ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2016 08:17 EET | Updated 07/12/2016 08:18 EET

WSJ: 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες άφαντοι από τους ελληνικούς χώρους φιλοξενίας

Refugees play cards on the beach at an unofficial migrant camp, run by activists on the island of Lesbos  on September 22, 2016.  / AFP / LOUISA GOULIAMAKI        (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Refugees play cards on the beach at an unofficial migrant camp, run by activists on the island of Lesbos on September 22, 2016. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Μέχρι και 13.000 άνθρωποι που κατεγράφησαν στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί και ενδεχομένως να έχουν φύγει από τη χώρα, κινούμενοι προς τη βόρεια Ευρώπη, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα μετανάστευσης.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα υπέπεσαν στην αντίληψη της Wall Street Journal μετά την ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, και, όπως σχολιάζεται, δείχνουν πως η Ελλάδα δεν έχει εξελιχθεί στο «αδιέξοδο» για τους μετανάστες που η Ευρώπη θα ήθελε να είναι.

Με την κατάσταση να είναι ρευστή και να επιδεινώνεται λόγω των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα, το μεταναστευτικό θα μπορούσε να κλιμακωθεί ξανά, εκτιμά ο Βολφ Πίκολι, αναλυτής της Teneo Intelligence.

«Η Ελλάδα λέει πως περίπου 63.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι σε κέντρα και περιμένουν την επεξεργασία τους στα νησιά και την ενδοχώρα. Οι αξιωματούχοι μετανάστευσης, οι οποίοι δεν είναι Έλληνες, αναφέρουν πως είναι γνωστό τι συμβαίνει με τους 50.000. Οι υπόλοιποι “δεν έχουν παρακολουθηθεί εδώ και μήνες” λέει ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην αξιολόγηση. Μπορεί να κατευθύνθηκαν προς την ελληνική ενδοχώρα, ή να προχώρησαν στα Βαλκάνια, ή να βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είπε ο αξιωματούχος» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται «no-shows», καθώς δεν έχουν εμφανιστεί σε κέντρα ελέγχου και επεξεργασίας. «Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα οι “no-shows”» είπε άλλος ένας αξιωματούχος. «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά, ή αν δεν εμφανίζονται επειδή πιστεύουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους» συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο όλες οι χώρες με ροές έχουν αντιμετωπίσει», είπε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι αδύνατον να σφραγιστούν πλήρως τα σύνορα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ροή μετανάστευσης από την Ελλάδα στα Βαλκάνια βρίσκεται κοντά στο επίπεδο όπου ήταν πριν την έκρηξη της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης το 2015.

Παράλληλα, αξιωματούχοι είπαν ότι η παράνομη διακίνηση μεταναστών έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω κοινών περιπολιών στα σύνορα με τη βουλγαρική αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση, από τους 13.000 που είναι άφαντοι, περίπου 8.000 που είχαν καταγραφεί στην ενδοχώρα και περιέχονταν στην επίσημη καταμέτρηση δεν έχουν βρεθεί ξανά από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Από αυτούς που έφτασαν στα νησιά από τον Μάρτιο, περίπου 5.000 έχουν εξαφανιστεί.

Sponsored Post