ΔΙΕΘΝΕΣ

Σε αναζήτηση λύσης μετά τον Ρέντσι. Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα διαβουλεύσεων του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας

Italy's President Sergio Mattarella takes part during a welcome ceremony at the National Palace in Mexico City, Mexico, July 4, 2016. REUTERS/Edgard Garrido
Italy's President Sergio Mattarella takes part during a welcome ceremony at the National Palace in Mexico City, Mexico, July 4, 2016. REUTERS/Edgard Garrido
Edgard Garrido / Reuters

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, σε αναζήτηση μιας λύσης μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι.

Ο Ματταρέλλα συνάντησε σήμερα τον πρόεδρο της βουλής Λάουρα Μπολτρίνι, τον πρόεδρο της γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Κανένας από τους τρείς, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Αύριο ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει τους εκπροσώπους των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων και το Σάββατο τις αντιπροσωπείες της Φόρτσα Ιτάλια, των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, οι πιο πιθανές λύσεις είναι να δοθεί στην συνέχεια, είτε μια διερευνητική εντολή σε αναζήτηση της καταλληλότερης λύσης, είτε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είτε ο Ιταλός πρόεδρος να ζητήσει από τον Ματτέο Ρέντσι να επαληθεύσει αν η κυβέρνησή του διαθέτει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της βουλής και της γερουσίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η κατάσταση στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος περιπλέκεται όλο και περισσότερο.

Η στάση του Ματτέο Ρέντσι υπέρ μιας κυβέρνησης με ευρεία υποστήριξη, ή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεν φαίνεται να χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροαριστεράς. Όπως και ο Ιταλός πρόεδρος, οι περισσότεροι ιθύνοντες των «Δημοκρατικών» φέρονται να τάσσονται υπέρ μιας πιο «ήρεμης πορείας», με όλο τον αναγκαίο χρόνο για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να γίνουν, ίσως, και άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η σύσταση της νέας κυβέρνησης, ή η όποια άλλη απόφαση του προέδρου Ματταρέλλα θα έχει ανακοινωθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου ώστε να μην εκπροσωπηθεί η Ιταλία από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα γίνει σε μια εβδομάδα.

Αν όμως χρειασθεί και δεύτερη σειρά διαβουλεύσεων, μπορεί να μεταβεί για μια ακόμη φορά στις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Popular in the Community