ΔΙΕΘΝΕΣ
09/12/2016 13:09 EET | Updated 09/12/2016 17:52 EET

Παραβίαση της νέας εκεχειρίας στο Χαλέπι καταγγέλλουν οι αντάρτες

A cat is seen walking amid the debris in a government held area of Aleppo, Syria December 9, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki
Omar Sanadiki / Reuters
A cat is seen walking amid the debris in a government held area of Aleppo, Syria December 9, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki

Από νέους βομβαρδισμούς επλήγη το Χαλέπι, σύμφωνα με το Guardian, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας το βράδυ της Πέμπτης ότι θα σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων και οντοτήτων στη Συρία.

Εκπρόσωποι των ανταρτών έκαναν λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς και πυρά το πρωί της Παρασκευής, χωρίς να διευκρινίσουν εάν υπήρξαν νέα θύματα. Σημειώνεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας έχουν επανακαταλάβει το 75% των εδαφών στο ανατολικό Χαλέπι που επί τέσσερα χρόνια έλεγχαν οι αντάρτες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι ο συριακός στρατός και η Ρωσία θα διακόψουν την Παρασκευή τις επιχειρήσεις, ώστε να απομακρυνθούν οι 8.000 άμαχοι που βρίσκονται ακόμα στην πόλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Η προσέγγιση μας από την αρχή είναι ότι ακούμε προσεκτικά τις δηλώσεις των Ρώσων, αλλά ελέγχουμε εξονυχιστικά τις ενέργειες τους», είχε τονίσει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Ερνεστ κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι πληροφορίες για τους βομβαρδισμούς προέρχονται αποκλειστικά από τους αντάρτες. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης προπαγανδίζουν ότι τηρείται η εκεχειρία στην συριακή πόλη.