«Διαφωνία μεταξύ δανειστών υπάρχει» είπε ο Τσακαλώτος κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του «κόφτη» και μετά το 2019

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του «κόφτη» και μετά το 2019 άφησε ο Τσακαλώτος
|
eurokinissi

Τις διαφορές ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους για τη νομοθέτηση από το Δεκέμβριο 2016 πρόσθετων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για το έτος 2019 ή για σύσταση άλλου μηχανισμού επιβεβαίωσε απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, της ΝΔ, Νίκου Δένδια, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2017.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο «κόφτης»να διατηρηθεί ως μέτρο αλλά και την ύπαρξη νέου μηχανισμού από το 2019.

«Ο καβγάς για τον κόφτη, για το αν θα πρέπει να νομοθετήσουμε άλλα μέτρα και για το αν θα πρέπει να υπάρχει ένας άλλος μηχανισμός είναι γιατί υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ των ευρωπαϊκών θεσμών και με εμάς» είπε ο κ. Τσακαλώτος χωρίς να ξεκαθαρίσει, όμως, τι εννοεί με τη λέξη «άλλος μηχανισμός». Και υπογράμμισε: «Το ΔΝΤ λέει ότι εδώ που είμαστε και με τα μέτρα που πήραμε, το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεονασμα 3,5%. Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη, ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο. Αρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ, αυτή αφορά το 2018».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας επίσης στη Βουλή, ο ξήγησε πως «μεγάλη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» και παραδέχθηκε ότι το Ταμείο ζητά τη λήψη μέτρων προκαταβολικά ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το έτος 2019.

Με πληροφορίες Naftemporiki.gr, news247.gr

Πήγαινε στην αρχική σελίδα