ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2016 13:21 EET | Updated 11/12/2016 13:21 EET

«Γελοία» τα συμπεράσματα της CIA για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές λέει ο Τραμπ

Aaron P. Bernstein via Getty Images
BALTIMORE, MD - DECEMBER 10: President-elect Donald Trump meets with cadets from the Military academies prior to the game between the Navy Midshipmen and the Army Black Nights at M&T Bank Stadium on December 10, 2016 in Baltimore, Maryland. . Trump has been holding rallies nationwide prior to his inauguration in January. (Photo by Aaron P. Bernstein/Getty Images)

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως «δεν πιστεύει» τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ρωσία επιδίωξε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές προκειμένου να εκλεγεί στις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Fox News Sunday».

«Νομίζω ότι είναι γελοίο. Νομίζω ότι είναι μία ακόμη δικαιολογία. Δεν το πιστεύω», ανέφερε ο Τραμπ στη συνέντευξη η οποία ηχογραφήθηκε το Σάββατο (χθες), απαντώντας σε ερώτηση για την αποκάλυψη της Washington Post.

«Εκείνοι [η CIA] δεν ξέρουν αν είναι η Ρωσία, η Κίνα ή κάποιος άλλος» που υπέκλεψε την ηλεκτρονική αλληλογραφία πολιτικών οργανισμών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. "Θα μπορούσε να είναι κάποιος στο κρεβάτι του, κάπου. Δεν έχουν ιδέα", πρόσθεσε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον μεγιστάνα των ακινήτων, «είναι οι Δημοκρατικοί που δημοσιοποιούν αυτές τις πληροφορίες επειδή υπέστησαν μία από τις μεγαλύτερες ήττες στην πολιτική ιστορία αυτής της χώρας».

Ερωτηθείς αν γνωρίζει κατά πόσον σκοπός των Δημοκρατικών με αυτές τις αποκαλύψεις είναι να τον εξασθενίσουν είπε: «θα μπορούσε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι άλλες υπηρεσίες πληροφοριών εκτός της CIA «αμφισβητούν» αυτή την εκδοχή.

«Ορισμένες ομάδες δεν συμφωνούν απαραίτητα. Προσωπικά, [πιστεύω πως] θα μπορούσε να είναι η Ρωσία. Δεν το πιστεύω στ΄αλήθεια. Όμως ποιος ξέρει. Ούτε κι εγώ ξέρω πλέον. Δεν ξέρουν και δεν το ξέρω».

Ερωτηθείς για την πρόταση των υπηρεσιών πληροφοριών να τον ενημερώσουν ο Τραμπ απάντησε «θα τη λάβω όταν τη χρειάζομαι».

«Δεν χρειάζομαι να μου λέει κάποιος το ίδιο πράγμα και τις ίδιες λέξεις κάθε μέρα τα επόμενα οκτώ χρόνια. Γιατί μπορεί να κρατήσει οκτώ χρόνια», πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος εξελέγη στις 8 Νοεμβρίου για τετραετή θητεία.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και η διεύθυνση πληροφοριών (DNI) –που προΐσταται των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών- είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Ρωσία υπέκλεψε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προσωπικοτήτων και πολιτικών οργανισμών με σκοπό "να παρέμβει στην αμερικανική εκλογική διαδικασία", χωρίς να διευκρινίζουν το είδος αυτής της παρέμβασης.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η Washington Post δήλωσαν πως πηγές που συνδέονται με τη Μόσχα διοχέτευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, του Τζον Ποτέστα, και του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ρώσοι κυβερνοπειρατές επιτέθηκαν επίσης στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ωστόσο τίποτα δεν έχει διαρρεύσει σχετικά με τις αποκαλύψεις τους για αυτό τον στόχο.

Τα συμπεράσματα της CIA δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής λίγο αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις πειρατείες στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box