ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2016 18:51 EET | Updated 11/12/2016 18:51 EET

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών δείχνουν τα exit polls στη Ρουμανία

DANIEL MIHAILESCU via Getty Images
An elderly man leaves a polling booth to cast his ballot at a polling station in the village of Singureni, Romania, December 11, 2016.Romanians started voting in parliamentary elections that are forecast to see the corruption-tainted left stage a remarkable comeback, a year after a deadly nightclub fire forced them from office. / AFP / DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Ρουμανίας (PSD) επικράτησαν σήμερα, Κυριακή, στις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας ευρύ προβάδισμα, κατέδειξαν τα exit poll, και πλέον ξεκινούν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με ένα μικρότερο κόμμα, σύμμαχό τους.

Το κόμμα, που στόχευε στην επιστροφή στην εξουσία έναν χρόνο αφότου ο συνασπισμός του οποίου ηγείτο κατέρρευσε στον απόηχο των διαδηλώσεων στους δρόμους με επίκεντρο την διαφθορά στην δημόσια διοίκηση, φαίνεται ότι εξασφάλισε την πλειονότητα των ψήφων των Ρουμάνων πολιτών μετά τις υποσχέσεις για αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Τα exit poll που διεξήχθησαν από τα CURS-Avangarde και IRES κατέδειξαν ότι το PSD συγκεντρώνει σχεδόν το 46% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) με 22%. Το κόμμα Ένωση Σώστε τη Ρουμανία, νεοεισερχόμενο στην πολιτική σκηνή της χώρας, εξασφαλίζει ποσοστό 9,2%.

Το ALDE, ένα μικρό κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Καλίν Ταριτσεάνου, πιστός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, αναμένεται να λάβει το 6% των ψήφων.

«Είμαι… ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα» δήλωσε ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, μετά την ανακοίνωση των exit poll.

«Η Ρουμανία είναι μια όαση σταθερότητας στην περιοχή. Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να κατανοήσουν και να σεβαστούν την σημερινή ψηφοφορία».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον σύμμαχό του, το ALDE.

«Τις επόμενες ημέρες, το PSD και το ALDE θα ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας στην βουλή… Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ξεκάθαρα την επιλογή των Ρουμάνων για την επόμενη κυβέρνηση» τόνισε ο Ντραγκνέα σε μια ανακοίνωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)