ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/12/2016 17:33 EET | Updated 11/12/2016 17:33 EET

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να αποδεσμευτεί από το ΔΝΤ και να φτιάξει το δικό της Ταμείο

Eurokinissi

Η Ευρώπη πρέπει να αποδεσμευτεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να φτιάξει ένα δικό της Ταμείο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον διεθνή, γαλλόφωνο, τηλεοπτικό σταθμό TV5. Υπενθύμισε παράλληλα τα λάθη του ΔΝΤ, στα αρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή σχετικά με την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε ότι αυτό που περιμένει η Ελλάδα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων, ελπίζοντας ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Τόνισε παράλληλα ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στην αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τη διαφύλαξη των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

 

«Εμείς οι Έλληνες έχουμε χρεωθεί ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να προστατεύσουμε τα σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι».

Σχετικά με την πολιτική λιτότητας, παρά την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τις σοβαρές παρενέργειες, όπως η έκρηξη του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η επικίνδυνη εξασθένιση του κοινωνικού κράτους.

Σε ερώτημα των δημοσιογράφων εάν η Ελλάδα ανησυχεί για πιθανή προσπάθεια προσάρτησης από την Τουρκία, ορισμένων νήσων του Αιγαίου, ύστερα από τις δηλώσεις Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης ο κ. Παυλόπουλος απάντησε:

«Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να γίνει κατανοητό από τους πάντες, ότι είναι αδύνατο να αμφισβητήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν είναι ελληνική υπόθεση, τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» τόνισε.

 

Σε άλλο ερώτημα για το εάν το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση για αποφυγή κάθε ρήξης στο Αιγαίο, ο πρόεδρος δήλωσε: «Θέλω να έχω εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ, σε άλλες όμως περιπτώσεις έχουμε δει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση. Για μένα η πραγματική εγγύηση είναι η Ευρώπη, όπως άλλωστε όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Ολάντ στην Κύπρο, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα και για τη λύση του κυπριακού. Για αυτό σας λέω ότι για μας η πιο μεγάλη και η πιο αποτελεσματική εγγύηση είναι η Ευρώπη» υπογράμμισε.

 

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Δηλαδή τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ιδίως,δε, οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις επί του Κυπριακού εδάφους.

 

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το μεταναστευτικό και εάν η Ελλάδα νιώθει να έχει αφεθεί μόνη, ο κ. Παυλόπουλος αναγνώρισε ότι πράγματι «υπήρξαν πολλές στιγμές που νιώθαμε μόνοι».

Αναγνώρισε παράλληλα το «κουράγιο» και την «αλληλεγγύη» της Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι θα μπορούσε μελλοντικά να καταντήσει η Ελλάδα «νεκρή ζώνη αποδοχής» (Zone tampon) των μεταναστών, τους οποίους δεν δέχονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Εξέφρασε την ελπίδα ότι από τον Μάρτιο και την επάνοδο το σύστημα του Δουβλίνου για τη Μετανάστευση, οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή του. Τούτο θα μεταφρασθεί με την επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, με βάση τη συμφωνία του 2008 για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.

 

Σχετικά με την συριακή κρίση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «ενθαρρυντικές» τις συζητήσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Μόσχα, εξήγησε ότι σύμφωνα με την Ελλάδα, εφ' όσον η Ευρώπη δεν έκανε το χρέος της ευθύς εξ' αρχής, η προσπάθεια (λύσης της κρίσης) θα πρέπει να γίνει από κοινού Ρωσίας και Αμερικής. Χωρίς το τέλος του πολέμου στην Συρία δεν θα υπάρχει λύση στο πρόβλημα των προσφύγων» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box