«Ξηλώθηκε» διεθνές κύκλωμα δουλεμπόρων. Ερευνάται η εμπλοκή πλαστογράφου τζιχαντιστών

«Ξηλώθηκε» διεθνές κύκλωμα δουλεμπόρων. Ερευνάται η εμπλοκή πλαστογράφου τζιχαντιστών
|
Eurokinissi

Πλήγμα σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών και κατασκευής πλαστών εγγράφων κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ.

Ύστερα από πολύμηνη έρευνα Βρετανοί και Ισπανοί αστυνομικοί μαζί με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής αποκρυπτογράφησαν τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και πραγματοποίησαν τα τελευταία 24ωρα αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 24 άτομα και εντοπίστηκαν τρία πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατασκευής πλαστών εγγράφων στο κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, Ιρανοί.

Οι Έλληνες αξιωματικοί συνεργάστηκαν στενά με Βρετανούς και Ισπανούς συναδέλφους τους. Οι ισπανικές Αρχές ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο εμπλοκής στην οργάνωση επικίνδυνου πλαστογράφου που έχει απασχολήσει στο παρελθόν για διακίνηση πλαστών διαβατηρίων σε τζιχαντιστές. Οι έρευνες της Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί το κατά πόσο άτομο που επισκεπτόταν την Ελλάδα με ύποπτο ρόλο ταχτοποιείται με το πρόσωπο για το οποίο κάνουν λόγο οι Ισπανοί.

Οι διακινητές ζητούσαν 15.000 ευρώ για να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια και την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Διαφήμιζαν ότι παρέχουν διαβατήρια «υψηλής ποιότητας» που δεν ανιχνεύονται από τις Αρχές, ενώ μπορούσαν να ικανοποιήσουν και εκείνους που ήθελαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς από αεροδρόμια της Ελλάδας.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα διαβατήρια ήταν κλεμμένα από την Ισπανία και τα μέλη του κυκλώματος τα έστελναν στην Ελλάδα, όπου αφού άλλαζαν τη φωτογραφία του κατόχου, τα πουλούσαν σε μετανάστες και πρόσφυγες. Τα κέρδη του κυκλώματος ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές αν για παράδειγμα είχαν εξυπηρετηθεί 150 μετανάστες τα έσοδα ανέρχονται σε 2.250.000 ευρώ.

Καθοριστική στις έρευνες ήταν η συμμετοχή των Βρετανών, οι οποίοι γνώριζαν για τη δράση της οργάνωσης εδώ και πολλά χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που στη σημερινή επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα συμμετέχει το στέλεχος της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Chris Hogben.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα