ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/12/2016 15:32 EET | Updated 12/12/2016 15:32 EET

Μαξίμου: Στο κενό το σχέδιο ΝΔ για αποσταθεροποίηση

SOOC/Αρχείου

Απόπειρα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από την ΝΔ και μάλιστα την ώρα που κορυφώνεται η διαπραγμάτευση. Στελέχη του Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι την ίδια πολιτική συμπεριφορά με την απαίτηση για εκλογές είχε επιδείξει η ΝΔ και κατά την πρώτη αξιολόγηση, φέρνοντας και τότε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση λόγω του ανοιχτού εσωτερικού μετώπου.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ακόμη και για το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απάντησε θετικά στην πρόταση του πρωθυπουργού να διαμορφωθεί μία εθνική θέση…

«Το σχέδιο της ΝΔ για αποσταθεροποίηση, έχει, πλέον, πέσει στο κενό», τονίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν με νόημα: «ενημερώνουμε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η χώρα δεν πρόκειται να πέσει ξανά στα χέρια των προθύμων της καταστροφής».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης, όχι για πρώτη φορά, μιλώντας σε ξένο μέσο ενημέρωσης ζήτησε εκλογές εντός του 2017 καθώς είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει.

Η κυβέρνηση προχωρά, παρά τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, στην υλοποίηση του σχεδίου της που είναι «η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), με ταυτόχρονη μέριμνα για τη στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων της κοινωνίας».

Στον αντίποδα, λένε στο Μαξίμου, «η ΝΔ συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της καταστροφολογίας και επιδιώκει την εκδικητική επιστροφή της στην εξουσία, για να εφαρμόσει το 4ο μνημόνιο και να ολοκληρώσει το αντικοινωνικό έργο του κ. Σαμαρά. Είναι άλλωστε πιστός συνεχιστής της πολιτικής του ο κ. Μητσοτάκης. Δηλώνει πρόθυμη για να υλοποιήσει σκληρότερη λιτότητα και υπόσχεται -και δια του αντιπροέδρου της- να εφαρμόσει ακόμα περισσότερα μέτρα από αυτά που εισηγείται το ΔΝΤ».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ΝΔ κρύβει το πρόγραμμά της και κάνει πέντε επισημάνσεις:

1. Μιλά για την οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας και δημοσιονομικό εκτροχιασμό τη στιγμή που τη διετία 2012 - 2014 της σκληρής λιτότητας, άφησε πίσω της απολύσεις, ανεργία, περικοπές δαπανών στο κοινωνικό κράτος και εκτεταμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

2. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να υπερασπίζεται το success story του κ. Σαμαρά που στο τέλος του 2014, παρέδωσε άδεια ταμεία και ένα έλλειμμα ύψους 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του πλεονάσματος που είχε υπογράψει.

3. Η ΝΔ "ξεχνά" ότι χωρίς τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου το 2015, η χώρα θα ήταν δεσμευμένη λόγω των υπογραφών Σαμαρά – Βενιζέλου σε εξοντωτικούς στόχους πλεονασμάτων που, συγκεκριμένα για το 2017, θα σήμαινε ότι 5 δισ. ευρώ θα έπρεπε να αφαιρεθούν από την ελληνική οικονομία.

4. "Ξεχνά" ότι είναι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά αυτή που είχε δεσμεύσει τη χώρα σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, κατά μέσο όρο 4% μέχρι το 2030!

5. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την παραπλάνηση σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί όπου η επαναδιαπραγμάτευση και η βελτίωση των συμβάσεων από τη σημερινή κυβέρνηση, σε μια σειρά από επενδύσεις, ακύρωσε τις λεόντειες και ζημιογόνες συμβάσεις που είχαν υπογράψει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.