9 πράγματα που δεν ξέρεις για το «Peaky Blinders»

9 πράγματα που δεν ξέρεις για το «Peaky Blinders»
youtube

Από τους Corleone στον «Νονό» και τους Barksdale στο «Wire», μέχρι τους Soprano στην ομώνυμη σειρά και τους Teller-Morrow στο ‘Sons of Anarchy’, κάτι ξεχωριστό πρέπει να έχουν τελικά οι ιστορίες για οικογένειες που βγάζουν τα προς το ζην τους εκτός των πλαισίων του νόμου, γιατί πάντα αποκτούν φανατικούς θεατές. Το ίδιο συνέβη και με το «Peaky Blinders».

Η σειρά αφορά μια οικογένεια γκάνγκστερ που δραστηριοποιείται στο Birmingham του 1919 στα αποκαΐδια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και υπακούει στις εντολές του αρχηγού της Tommy Shelby, ενός συγκλονιστικού Cillian Murphy που στο κάνει πολύ δύσκολο να μην είσαι με το μέρος του. Ακόμα κι όταν χρησιμοποιεί τα ξυράφια που κρύβονται στην τραγιάσκα του για να αποτελειώνει τους εχθρούς του.

Μετά από μια εντυπωσιακή και σταθερά ανοδική πορεία τριών ετών στα νούμερα της βρετανικής και της αμερικανικής τηλεόρασης - οι δύο επόμενες σεζόν του έχουν ήδη ανακοινωθεί για να καταλάβεις - με διθυραμβικές κριτικές, βραβεία και ηθοποιούς όπως ο Tom Hardy και η Helen McCrory να δίνουν ρέστα με τις συμμετοχές τους, το «Peaky Blinders» έρχεται επιτέλους και στην Ελλάδα, στις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 23.00 μ.μ. στο COSMOTE CINEMA 4HD.

Παρακάτω θα βρεις 9 πράγματα που δεν ξέρεις για τη δημιουργία της σειράς, ακόμα κι αν την έχει πάρει το αυτί σου.

Η πραγματική συμμορία Peaky Blinders κατά πάσα πιθανότητα δε χρησιμοποιούσε ξυράφια

Οι Shelby βασίζονται σε μια πραγματική συμμορία που είχε τις δραστηριότητές της στο Birmingham, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου. Μέχρι εδώ καλά, αλλά ο μύθος που έχει δημιουργηθεί γύρω τους και λέει ότι ονομάζονταν έτσι γιατί έκρυβαν ξυράφια στις τραγιάσκες τους για να τραυματίζουν τους εχθρούς τους, δε στηρίζεται από τους περισσότερους ιστορικούς. Κατά πάσα πιθανότητα, το όνομά τους προέρχεται από το ίδιο το σχήμα των καπέλων που φορούσαν. Όσο για τα όπλα τους, αυτά ήταν οι μεταλλικές μύτες των παπουτσιών τους, οι αγκράφες από τις ζώνες τους και τα μαχαίρια που κουβαλούσαν.

Ο σεναριογράφος πήρε την ιδέα από μια ιστορία του πατέρα του

Ο Steven Knight, δημιουργός της σειράς και υποψήφιος για Όσκαρ Σεναρίου για το ‘Dirty Pretty Things’, πήρε την ιδέα για τη συμμορία από ένα περιστατικό που του εξιστόρησε ο πατέρας του για τα παιδικά του χρόνια. “Είπαν στον μπαμπά μου να πάει και να παραδώσει ένα μήνυμα, οπότε έτρεξε στους δρόμους ξυπόλητος, χτύπησε την πόρτα, η πόρτα άνοιξε και είδε ένα τραπέζι με οκτώ άντρες γύρω του, άψογα ντυμένους, που φορούσαν καπέλα και είχαν όπλα στις τσέπες τους. Το τραπέζι ήταν καλυμμένο με χρήματα σε μια εποχή που κανείς δεν είχε δεκάρα και έπιναν μπύρα από βάζα για μαρμελάδα, γιατί αυτοί οι άντρες δε θα ξόδευαν λεφτά σε ποτήρια και κούπες. Αυτή η εικόνα - καπνός, αλκοόλ και αυτοί οι άψογα ντυμένοι άντρες σε μια τρώγλη του Birmingham - σκέφτηκα, αυτή είναι η μυθολογία, αυτή είναι η ιστορία και αυτή είναι η πρώτη εικόνα πάνω στην οποία άρχισα να δουλεύω.

Η Helen McCrory χρειάστηκε λίγη βοήθεια από τους Black Sabbath

Η Βρετανίδα ηθοποιός που υποδύεται τη σκληρή θεία της οικογένειας, Polly Shelby, στην προσπάθειά της να τελειοποιήσει την προφορά του Birmingham, είδε άπειρα βιντεάκια με τον Ozzy Osbourne, τον πιο διάσημο σταρ που έχει βγάλει η περιοχή.

Ο Sam Neill πάλι, χρειάστηκε βοήθεια από τον Liam Neeson

Ο Αμερικανός ηθοποιός που υποδύεται τον ντετέκτιβ και άσπονδο εχθρό των Peaky Blinders, χρειάστηκε να μάθει την προφορά της Βόρειας Ιρλανδίας απ’ όπου κατάγεται ο χαρακτήρας του. Και ο ίδιος κατάγεται από εκεί κανονικά, αλλά καθώς μετακόμισε μικρός στη Νέα Ζηλανδία, δεν είχε ίχνος της σωστής προφοράς πια. Τελικά ζήτησε τη βοήθεια του Liam Neeson και του James Nesbitt και όλα πήγαν καλά.

Κάθε σεζόν καπνίζονται περίπου 3.000 τσιγάρα

Ο Cillian Murphy δεν είναι καπνιστής στην πραγματική του ζωή, αλλά για τις ανάγκες της σειράς καταναλώνει περίπου 3.000 τσιγάρα φτιαγμένα από τριαντάφυλλο, μιας και ο χαρακτήρας του, Tommy, είναι μανιώδης καπνιστής.

Η σειρά δε γυρίζεται στο Birmingham, αλλά στο Liverpool

Το Birmingham έχει αλλάξει δραματικά απ’ όταν γύριζαν στους δρόμους του οι αληθινοί Peaky Blinders, οπότε η παραγωγή έπρεπε να βρει ένα μέρος που θα μπορούσε να αναπαραστήσει την πόλη του ‘19. Η τυχερή πόλη τελικά ήταν το Toxteth στο Liverpool, ενώ κάποιες σκηνές γυρίζονται και στο Λονδίνο. Το ίδιο το Birmingham πάντως δε μένει τελείως παραπονεμένο, αφού υπάρχουν και σκηνές που γυρίζονται στο Black Country Museum.

Ο Jason Statham θα μπορούσε να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές

Ο Knight συνεργάστηκε με τον Jason Statham στην ταινία του 2013 «Redemption» και περίμενε την ώρα που θα μπορούσαν να συνεργαστούν ξανά. Τελικά του έκανε την πρόταση για το «Peaky Blinders», αλλά ο ηθοποιός αναγκάστηκε να αρνηθεί λόγω των υπόλοιπων επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

Η σειρά έχει διάσημους θαυμαστές

Το άλμπουμ «Blackstar» του David Bowie ακούστηκε στη σειρά πριν καν μαθευτεί ότι υπήρχε, γιατί ο γνωστός δημιουργός ήταν φανατικός της τηλεθεατής. Άλλος διάσημος θαυμαστής της σειράς είναι ο ράπερ Snoop Dogg, ο οποίος μάλιστα κανόνισε ένα meeting με τον Knight σ’ ένα ξενοδοχείο για να μιλήσουν για τη σειρά. Επί τρεις ώρες!

Ξέρουμε ήδη το τέλος της σειράς

Μπορεί να μη γνωρίζουμε το ταξίδι μέχρι εκεί, αλλά το τέλος της σειράς θα λάβει χώρα όταν θα βρισκόμαστε χρονολογικά στις αρχές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μιας και ο Knight θέλει να αναπτύξει τους Shelby και τις σχέσεις τους όπως αυτές θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ανάμεσα σε δύο πολέμους.

Δημοφιλή