ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2016 10:31 EET | Updated 13/12/2016 10:32 EET

Στους 259 ανέρχονται οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο για το 2016

Threats against freedom of press, a concept
OlafSpeier via Getty Images
Threats against freedom of press, a concept

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται ή είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τον χάρτη απογραφής για το 2016 που παρουσίασε η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της CPJ η Τουρκία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην χώρα ανέρχονται στους 81. Σε περισσότερους από αυτούς έχει επιβληθεί η ποινή της φυλάκισης με την κατηγορία της παρακρατικής δραστηριότητας.

Την Τουρκία ακολουθεί η Κίνα με 38 φυλακισμένους δημοσιογράφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τον χώρο του διαδικτύου και κατηγορούνται εξίσου για παρακρατικές δραστηριότητες καθώς επίσης και για εκδικητική συμπεριφορά.

Εκτός από την Τουρκία και την Κίνα, στο Ιράν και την Αίγυπτο συγκεντρώνονται περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.

Από την άλλη, μείωση έχει σημειώσει ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι σε σχέση με το 2015: 52 δημοσιογράφοι, κυρίως τοπικοί, κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο, έναντι 61 πέρυσι.

Φέτος οι όμηροι βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Στη Συρία και το Ιράκ μόνο το Ισλαμικό Κράτος κρατά ομήρους 21 δημοσιογράφους.

Το 2016 μόνο ένας δημοσιογράφος, ο Ζαν Μπιγκιριμάμα από το Μπουρούντι, εξαφανίστηκε, έναντι 8 πέρυσι. Οι RSF θεωρούν ότι ένας δημοσιογράφος αγνοείται όταν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί αν ήταν θύμα φόνου ή απαγωγής.