ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2016 16:27 EET | Updated 13/12/2016 18:29 EET

Συμφωνία για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι. Αποχωρούν οι αντάρτες. Ο ρόλος της Ρωσίας και της Τουρκίας

Syrian pro-government forces stand on a tank near the ancient Umayyad mosque in the old city of Aleppo on December 13, 2016, after they captured the area.
After weeks of heavy fighting, regime forces were poised to take full control of Aleppo, dealing the biggest blow to Syria's rebellion in more than five years of civil war.

 / AFP / Youssef KARWASHAN        (Photo credit should read YOUSSEF KARWASHAN/AFP/Getty Images)
YOUSSEF KARWASHAN via Getty Images
Syrian pro-government forces stand on a tank near the ancient Umayyad mosque in the old city of Aleppo on December 13, 2016, after they captured the area. After weeks of heavy fighting, regime forces were poised to take full control of Aleppo, dealing the biggest blow to Syria's rebellion in more than five years of civil war. / AFP / Youssef KARWASHAN (Photo credit should read YOUSSEF KARWASHAN/AFP/Getty Images)

Συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Χαλέπι επετεύχθη μεταξύ των Σύριων ανταρτών και του συριακού καθεστώς, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν τηρηθεί η συμφωνία, τερματίζονται οι πολύμηνες πολεμικές επιχειρήσεις.

Η συμφωνία προβλέπει αποχώρηση των ανταρτών από τους θύλακες που κρατούν στο ανατολικό Χαλέπι. Η συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τους Σύριους αντάρτες, με συνεγγυητή την Τουρκία.

Με την επικράτηση του καθεστώτος Άσαντ, η σημερινή χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη νίκη στα σχεδόν 6 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Αγωνία για τους αμάχους

Από τον ΟΗΕ και τη Δύση ζητούνται εγγυήσεις για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού, μετά από αναφορές για μαζικές εκτελέσεις αμάχων σε ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου που ανακατελήφθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως στήνει καταυλισμό για τη στέγαση 80.000 προσφύγων που θα εγκαταλείψουν το Χαλέπι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.

Άγνωστο παραμένει ακόμη το εάν θα αποχωρήσουν και οι άμαχοι. Αρχικά, η οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες και οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί σε θύλακα στο ανατολικό Χαλέπι θα αποχωρήσουν για την επαρχία του Χαλεπιού «το βράδυ».

Αργότερα, ο Ρώσος πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι εντός των επόμενων ωρών θα διευθετηθεί η αποχώρηση των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι, αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τους αμάχους.

Η Τουρκία, βασικός σύμμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι οι αντάρτες που θα αποχωρήσουν από το Χαλέπι θα μπορούν να φέρουν ελαφρύ οπλισμό, κατά βάση τα ατομικά τους όπλα.

Η ΔΕΕΣ ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση αμάχων και ανταρτών

Πάντως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση ως ουδέτερος ενδιάμεσος στην διαδικασία της απομάκρυνσης όσων ανθρώπων απομένουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού, που διαπραγματεύονται διάφορα μέρη, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Κρίστα Άρμστρονγκ, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, σημείωσε ότι «προς το παρόν, τα διάφορα μέρη ακόμη συζητούν για τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας και το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή. Ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί και ότι -κάτι ακόμη σημαντικότερο- ότι θα συμπεριλάβει την προστασία των αμάχων».

Η Άρμστρονγκ πρόσθεσε ότι «εάν εκπληρώνονται οι βασικές ανθρωπιστικές προϋποθέσεις, και εάν όλα τα μέρη το εγκρίνουν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε ως ένας ουδέτερος ανθρωπιστικός ενδιάμεσος και να συνδράμουμε τους αμάχους που το έχουν ανάγκη. Κατά συνέπεια προετοιμάζουμε επείγοντα σχέδια για αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε γρήγορα εάν απαιτηθεί».

Οι άμαχοι που απομακρύνονται από τις περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού πρέπει να προστατευτούν, όπως και όσοι εξ αυτών επιλέξουν να μείνουν εκεί, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή δεν εμπλέκεται άμεσα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.