ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/12/2016 12:18 EET | Updated 13/12/2016 15:39 EET

«Λάθη, λάθη, λάθη». H Αθήνα αμφισβητεί την αξιοπιστία του ΔΝΤ

PRESIDENTIAL MANSION, ATHENS, ATTIKI, GREECE - 2016/11/05: Greek Prime Minister Alexis Tsipras ,during the ceremony of the reformation of Greek Government. (Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images
PRESIDENTIAL MANSION, ATHENS, ATTIKI, GREECE - 2016/11/05: Greek Prime Minister Alexis Tsipras ,during the ceremony of the reformation of Greek Government. (Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Λάθη, λάθη, λάθη καταλογίζει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ όσον αφορά τις κατά καιρούς προβλέψεις του για τα ελληνικά προγράμματα. Ευθέως πια η Αθήνα αμφισβητεί την αξιοπιστία και την αμεροληψία του ΔΝΤ – και αυτό είναι ένα νέο δεδομένο στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης.

«Την περίοδο 2010- 2014 το ΔΝΤ έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του», λένε κυβερνητικές πηγές.

Ουσιαστικά η Αθήνα «τζαρτζάρει» το ΔΝΤ την ώρα που εκείνο καλείται να αποφασίσει αν θα συμμετέχει με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει δεσμευτεί ο Σόιμπλε…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε σήμερα τους Τόμσεν – Όμπσφελντ ότι «οι εκτιμήσεις τους είναι λανθασμένες ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν είναι ψευδείς» και κατά συνέπεια «το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του» επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2019 και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ότι αφορά τις προβλέψεις του.

Ποιες είναι οι λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ

-Το 2010 προέβλεπε ύφεση 4%, ενώ ήταν 5%

-Το 2011 προέβλεπε ύφεση 2,6%, ενώ έφτασε το 7,1%

-Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και τελικά η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 6,6%

-Το 2013 ομολόγησε ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές.

-Από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ «εγκαινίασε μια τακτική καταστροφολογικών προβλέψεων οι οποίες έχουν και πάλι όλες διαψευστεί».

-Το 2015 προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ ήταν 0,2%.

-Το 2015 προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα ενώ η ελληνική οικονομία πέτυχε πλεόνασμα 0,2%.

-Το 2016 προέβλεπε έλλειμμα και βαθειά ύφεση ενώ η ελληνική οικονομία όχι μόνο υπεραποδίδει στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα αλλά είναι πολύ πιθανό η χρονιά να κλείσει ακόμη και με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη.

tsipras

To Mέγαρο Μαξίμου σε ορθή του επανάληψη ενέταξε και το έτος 2014 στο non paper του.

european commission flags