Ένας συνταξιούχος γιατρός ανακάλυψε πως είχε στην κατοχή του ένα σκίτσο του Leonardo da Vinci αξίας $16εκ.

Ένας συνταξιούχος γιατρός ανακάλυψε πως είχε στην κατοχή του ένα σκίτσο του Leonardo da Vinci αξίας $16εκ.

Ένας γαλλικός οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα σκίτσου που πιστεύεται πως ανήκει στον Ιταλό Δάσκαλο της Αναγέννησης, Leonardo da Vinci.

Το σκίτσο, το οποίο απεικονίζει τον Άγιο Σεβαστιανό, δόθηκε στον οίκο δημοπρασιών Parls' Tajan τον περασμένο Μάρτιο από μια οικογένεια που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία της, αλλά η αυθεντικότητά του, όπως αναφέρουν οι The New York Times, επικυρώθηκε πρόσφατα από μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένου ενός επιμελητή του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

Σε ανακοίνωσή του, το Met χαρακτήρισε το έργο ως «μια συναρπαστική νέα ανακάλυψη», έπειτα και από τη μελέτη του από την επιμελήτρια ιταλικών και ισπανικών σκίτσων του μουσείου, Dr. Carmen C. Bambach, η οποία είναι και διεθνώς αναγνωρισμένη ειδικός των έργων του da Vinci.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική νέα ανακάλυψη ενός αυθεντικού, διπλής όψεως φύλλου από τον δάσκαλο (1452-1519), που απεικονίζει στην πρόσθια όψη την πλήρη μορφή του μάρτυρα Αγίου Σεβαστιανού δεμένου σε ένα δέντρο, και στην οπίσθια όψη, σημειώσεις και διαγράμματα για το φως και τη σκιά, τα οποία σχετίζονται με την μελέτη του Leonardo πάνω στην οπτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Thaddée Prate, διευθυντής του τμήματος Πίνακες Παλιών Δασκάλων στον Tajan, είπε στους Times πως το μυστηριώδες σκίτσο, του οποίου η αξία εκτιμήθηκε από τον οίκο γύρω στα $15.8εκ, έφτασε στα χέρια του από έναν συνταξιούχο γιατρό, μαζί με άλλα 14 σκίτσα που είχε συλλέξει ο πατέρας του άντρα.

«Είχα την αίσθηση πως ήταν ένα ενδιαφέρον σκίτσο του 16ου αιώνα που απαιτούσε περισσότερη δουλειά», είπε ο Prate. Έτσι ζήτησε μια δεύτερη γνώμη από τον Patrick de Bayser, ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος έμπορος τέχνης και σύμβουλος για πίνακες των παλιών δασκάλων.

Χάρη στις περαιτέρω γνώσεις του de Bayser, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το σκίτσο είχε φιλοτεχνηθεί από αριστερόχειρα καλλιτέχνη -όπως ο Leonardo. Επίσης, ανακάλυψαν στο πίσω μέρος του σκίτσου δύο μικρότερα επιστημονικά σκίτσα, καθώς και σημειώσεις γραμμένες από τα δεξιά προς τα αριστερά, μια γνωστή συνήθεια του da Vinci.

Η Bambach σχολίασε πως το σχέδιο λειτουργεί συμπληρωματικά στα άλλα επτά σκίτσα του Αγίου Σεβαστιανού που φέρεται να είχε κάνει ο Leonardo. Το πώς το συγκεκριμένο σκίτσο κατέληξε στην κατοχή του συνταξιούχου γιατρού παραμένει άγνωστο, αλλά ο προηγούμενος κάτοχός του, που παραμένει ανώνυμος, είπε πως υπήρχε στην οικογένειά του από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Η τελευταία φορά που ανακαλύφθηκε σκίτσο του da Vinci ήταν το 2000. Ήταν το σκίτσο του Ηρακλή να κρατά ένα ρόπαλο και βρίσκεται σήμερα υπό την κατοχή του Met. Το σκίτσο του Αγίου Σεβαστιανού θα βγει σε δημοπρασία τον Ιούνιο.

Δημοφιλή