Πώς Ρώσοι χάκερ «λεηλάτησαν» τα e-mails των Δημοκρατικών χάρη σε ένα τυπογραφικό λάθος

Πώς Ρώσοι χάκερ «λεηλάτησαν» τα e-mails των Δημοκρατικών χάρη σε ένα τυπογραφικό λάθος
Close-up image of software engineer typing on laptop
Close-up image of software engineer typing on laptop
DragonImages via Getty Images

Η διαρροή των e-mails του Δημοκρατικού Κόμματος θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ένας υπάλληλος δεν είχε κάνει ένα τυπογραφικό λάθος κατά τον διαχωρισμό των εισερχόμενων σε ασφαλή και μη ασφαλή μηνύματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι «The Dukes», μια ομάδα χάκερς που φέρεται να συνεργάζεται με την Ρωσία, έχει στείλει τα τελευταία χρόνια έναν καταιγισμό επικίνδυνων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phising) σε μέλη του Κόμματος, με απώτερο στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει προσπάθειες να περιορίσει τον κίνδυνο, ενώ τις ρωσικές ενέργειες γνώριζε και το FBI, το οποίο όμως δεν είχε καταστήσει γνωστό το μέγεθος του προβλήματος.

Μια μέρα, ένας υπάλληλος του κόμματος ονόματι Τσαρλς Ντελαβάν εντόπισε ένα ύποπτο e-mail στα εισερχόμενα του Τζον Ποντέστα, στενού συνεργάτη της Χίλαρι Κλίντον. Αμέσως, το προώθησε σε έναν από τους τεχνικούς του κόμματος με την ένδειξη «αυτό το μήνυμα είναι έγκυρο (legitimate)», ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να γράψει ότι δεν είναι ασφαλές (illegitimate). Αυτό το μικρό ορθογραφικό λάθος κατέστησε το e-mail του Ποντέστα ευάλωτο στις εισβολές Ρώσων χάκερ που έδωσαν το «λάφυρο» των 60.000 μηνυμάτων στην WikiLeaks.

Υπενθυμίζουμε ότι το περιεχόμενο των e-mails είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, καθώς μεταξύ άλλων αποδείκνυε την σύνδεσή της υποψήφιας προέδρου με τράπεζες και μεγαλοεπενδυτές. Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει ψήφους, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως η Ρωσία βοήθησε ενεργά στην ανάδειξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Δημοφιλή